Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Pro sudetské Němce jsme udělali maximum

Úplně na počátku stálo v roce 2005 „gesto uznání“ české vlády německým antifašistům spojené s třiceti miliony na celou akci a omluvou, že se jim pocty dostává až šedesát let od konce války. V čele vlády tehdy stál nynější předseda ČSSD Jiří Paroubek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Paroubek - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Paroubek - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Už tři roky se týmy českých historiků zabývají mapováním osudů antifašistů především z řad českých Němců. Sérii výstav, seminářů a nejrůznějších debat nazvanou Zapomenutí hrdinové v polovině září oficiálně završila mezinárodní konference, na kterou přijeli kromě pamětníků i tři ministři české vlády a předseda saské zemské vlády Stanislaw Tillich. Úplně na počátku stálo v roce 2005 „gesto uznání“ české vlády německým antifašistům spojené s třiceti miliony na celou akci a omluvou, že se jim pocty dostává až šedesát let od konce války. V čele vlády tehdy stál nynější předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Co vás jako premiéra inspirovalo k tomu, abyste gesto uznání a omluvy adresoval zrovna německým antifašistům?

Chtěl jsem vyjádřit uznání lidem německé národnosti, kteří ani za nacismu nepřestali být loajální k Československu. Mezi českými Němci jich bylo v obecních volbách v květnu 1938 jen asi 7 %. Stát proti většině vlastního národa pro ně muselo být nesmírně těžké. A po válce šla řada z nich jen kvůli své národnosti do odsunu a to často i ti, kteří se vrátili z nacistických koncentráků. Za to jsem se jim chtěl jako předseda vlády omluvit a ocenit jejich statečnost. Byť to gesto přišlo pozdě, protože většina z německých antifašistů už nežije.

Utrpení německých antifašistů nikdy nikdo nezpochybňoval. Přece jenom se ale jednalo o omluvu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].