Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Počty útoků Tálibánu na spojenecké jednotky v Afghánistánu rostou. Měla by ČR do oblasti vyslat další vojáky?

ČR by měla prosazovat vskutku strategický přístup, ve kterém vojenské velení zůstane sdílené mezi různými zeměmi, dodržování minimálních pravidel chování hraje zásadní roli a na konci kterého je sebevládný Afghánistán.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: VLASTA PARKANOVÁ - Autor: PS ČR • Autor: Respekt
Fotografie: VLASTA PARKANOVÁ - Autor: PS ČR • Autor: Respekt

VLASTA PARKANOVÁ

ministryně obrany ČR

O zvýšení počtu našeho kontingentu v Afghánistánu uvažujeme dlouhodobě, a to v souvislosti se zhoršenou bezpečnostní situací v této zemi. Zranění českých vojáků pouze potvrzuje správnost takového kroku, na samotný záměr však nemělo žádný vliv. Současně jsme si vědomi toho, že samotná přítomnost vojáků situaci v Afghánistánu nezlepší. Proto se chceme soustřeďovat na rozvojovou pomoc, pomoc při výstavbě afghánské armády a policie. Jedná se o nesmírně důležitou misi, jejímž úkolem je zabránit dalšímu šíření terorismu.

PETR KOSTOHRYZ

humanitární pracovník organizace Norwegian Refugee Council v Kábulu

Rostoucí počet útoků je zčásti způsoben politickou situací, ale z velké části je to také odveta za stále více spojeneckých přehmatů a jejich civilních obětí, kterých bohužel neubývá. ČR by měla prosazovat vskutku strategický přístup, ve kterém vojenské velení zůstane sdílené mezi různými zeměmi, dodržování minimálních pravidel chování hraje zásadní roli a na konci kterého je sebevládný Afghánistán. Důležitější než počty vojáků je tedy reformulace strategie vojenské operace a jednoznačné oddělení vojensko-politických témat od humanitární pomoci.

MILOŠ BALABÁN

bezpečnostní analytik, Středisko bezpečnostní politiky FSV UK

Je mi známo, že ministerstvo obrany chce, aby se náš kontingent v Afghánistánu zvýšil až na více než sedm set osob. Vzhledem k situaci v této zemi je to počet odpovídající. V současné době však působíme na příliš mnoha místech, je nutné se soustředit především do provincie Lógar, kde působí náš Provinční rekonstrukční tým (PRT). Zvýšit počet vojáků je nutné vzhledem ke zhoršené situaci v provincii, aby bylo možné zabezpečit činnost civilní části PRT, která musí plnit své cíle a závazky. S posilováním souhlasím, ale bezpečnost vojáků musí být prioritou.

JAN HAMÁČEK

předseda zahraničního výboru sněmovny, ČSSD

Problém podle mě není v tom, že by v Afghánistánu bylo málo spojeneckých vojáků, nýbrž v tom, že jsou nedostatečně využiti a špatně rozmístěni. Obecně – spojenečtí vojáci tráví příliš času na základnách a není jich dost v terénu, místní lidé v nich pak nevidí záruku vlastní bezpečnosti. Důvěryhodnosti celé mise škodí i to, že chybí jasný komplexní plán civilní rekonstrukce země. Pokud jde o české jednotky – jsou příliš roztroušené. Uvítal bych, kdyby byly soustředěné v oblasti Lógaru, protože tak by mohly účinněji zlepšit bezpečnostní situaci. Takový byl ostatně i původní záměr ministerstva obrany.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2008 pod titulkem Anketa: Počty útoků Tálibánu na spojenecké jednotky v Afghánistánu rostou. Měla by ČR do oblasti vyslat další vojáky?