Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Surfování pod rovníkem

Snad ani do nebe vynášený iPhone nevyvolal loni takové nadšení jako bílo-zelený přenosný počítač XO u některých technorecenzentů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Dejte Africe technologie, vzývá Bono i ekonom J. Sachs. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Dejte Africe technologie, vzývá Bono i ekonom J. Sachs. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Snad ani do nebe vynášený iPhone nevyvolal loni takové nadšení jako bílo-zelený přenosný počítač XO u některých technorecenzentů. Tak jako novinka firmy Apple, měl i své ostré kritiky. Ale ti blogeři a novináři, kteří jeho kouzlu podlehli, mluvili o lásce na první pohled.

Není divu. XO totiž není ledajaký laptop. Můžete ho hodit ze dvou metrů na zem. Vylít na něj kbelík vody. Nechat ho válet v písečných dunách nebo na zaprášené podlaze chatrče. Jeho baterie vydrží desetkrát déle než napájení běžného notebooku, jeho displej potřebuje k provozu dvacetkrát méně energie. Po spuštění na vás nevyskočí Windows, ale otevřený systém Linux, který si může kreativnější uživatel dolaďovat podle svých potřeb. K tomu mimořádně jednoduché a efektivní ovládání, a navíc několik vynálezů, z nichž se technofilům prostě zatočila hlava. Třeba takový systém propojení „mesh“. Dvacet afrických dětí chodí do jedné vesnické školy, ale bydlí roztroušené daleko od sebe. Jen jedno z nich je připojené k internetu, protože má dům v dosahu školního wi-fi. Každé z nich se ale pomocí notebooku (s dosahem půl míle) dokáže připojit alespoň k jednomu spolužákovi, takže vytvoří řetěz nebo síť a takhle propojené pak mohou všechny surfovat po internetu nebo si od ostatních stahovat třeba úkoly do školy. A co je na XO laptopu vůbec nejlepší – celý tenhle zázrak stojí jen sto dolarů.

Respektive – měl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 61 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].