Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Se sígry se počítá

V prázdném podchodu stanice mnichovského metra Arabellapark přiběhnou dva mladíci ke staršímu muži, zezadu ho srazí pěstí na zem, zuřivě do něj kopou, nakonec mu seberou batůžek a utečou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Raději se nemíchat. (Videozáznam z útoku v mnichovském metru) - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Raději se nemíchat. (Videozáznam z útoku v mnichovském metru) - Autor: Repro Respekt • Autor: Respekt

V prázdném podchodu stanice mnichovského metra Arabellapark přiběhnou dva mladíci ke staršímu muži, zezadu ho srazí pěstí na zem, zuřivě do něj kopou, nakonec mu seberou batůžek a utečou.

Ten snímek vidělo v televizi a na internetu celé Německo. Případ vyvolal lavinu otázek, proč se nedaří snižovat počet mladistvých pachatelů a proč řada z nich pochází z potomků přistěhovalců.

Záběry z metra vedly k rychlému dopadení mladistvých pachatelů. V několika spolkových zemích ucítili volebni trhák.Jedním z nich byl sedmnáctiletý Řek, kterého německá média označují jako Spiridona L., druhým dvacetiletý Turek Serkan A. Mladík, který má turecké státní občanství, i když se narodil v Německu. Jak napsal časopis Stern, „jeho příběh je klasickou biografií notorického mladistvého delikventa“. Jeho úřední akta čítají téměř tisíc stran, na policii má 41 záznamů a třikrát byl odsouzen za loupež, ublížení na zdraví a drogové delikty. Němci na vlastní oči téměř v přímém přenosu sledovali příběh mladých sígrů, se kterými si nikdo nikdy pořádně nevěděl rady. Navíc to vlastně nebyli němečtí grázlové, ale cizinci, kteří se rozzuřili jen proto, že je penzionovaný učitel napomenul, aby v metru típli cigarety. Při prvním výslechu na policii uvedl Spiridon L.: „Může si za to sám, co se do nás co míchal. Byli jsme opilí.“

Mladíci se přiznali a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 61 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].