Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Rjazaň a kariéra prezidenta Putina

Do povědomí světa vstoupil Putin v srpnu 1999, když z úřadu šéfa FSB (dříve: KGB) přešel na post předsedy vlády. Byl loutkou prezidenta Jelcina a jeho popularita kolísala mezi 2 a 5 procenty.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Igor Lukeš - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: Igor Lukeš - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt

Igor Lukeš

(1950) je profesorem na Boston University, kde přednáší historii a mezinárodní vztahy. Publikoval několik knih, například Inside the Apparat či Gorbachev’s USSR: A System in Crisis anebo Československo mezi Stalinem a Hitlerem: Benešova cesta k Mnichovu.

Hned též dodal, že ho nový prezident vzápětí jmenuje ministerským předsedou. Vypadá to, že zemi bude dál vládnout car Vladimir. Z téhle totalitní šarády jde mráz. Hlavně když si člověk připomene, jak se Putin k permanentní moci dostal.

Do povědomí světa vstoupil Putin v srpnu 1999, když z úřadu šéfa FSB (dříve: KGB) přešel na post předsedy vlády. Byl loutkou prezidenta Jelcina a jeho popularita kolísala mezi 2 a 5 procenty. Během neuvěřitelných pár týdnů dokázal vyrůst z role Jelcinova poskoka do postavy téměř napoleonské. Jak? O to právě jde.

Oj, moloděc!

V září 1999 výbuchy bomb zničily čtyři činžáky v Moskvě a dalších městech. Téměř 300 lidí v sutinách zahynulo a země věřila, že viníky jsou teroristé z Čečenska. Rusko zachvátil strach. 22. září do dějin vstoupil Alexej Kartofelnikov. Všiml si, že před jeho domem v Rjazani stojí bílá lada, u ní blondýna a dva muži, kteří nosí z auta do sklepa pytle. Kartofelnikov zavolal policii. Pyrotechnik Tkačenko zjistil, že v pytlích je výbušnina hexogen, kterou teroristé použili v předchozích útocích; našel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 61 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].