Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Čečenci v ráji Schengenu

Žádný z obyvatel českých azylových center do Rakouska po vstupu do Schengenu neodešel, ačkoli to rakouský kancléř naznačoval,“ říká Tomáš Haišman, ředitel odboru pro azylovou a migrační politiku na českém ministerstvu vnitra.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Říkám vám, zpřísnit. (Český a rakouský premiér) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Říkám vám, zpřísnit. (Český a rakouský premiér) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

„Wilkommen in Österreich!“ slýchali čeští emigranti od rakouských pohraničníků po útěku před komunistickou mocí. Následovala cesta do uprchlického tábora v Traiskirchenu, městečka ležícího dvacet kilometrů na jih od Vídně. Komunisté v protiemigrantském pořadu Krok do neznáma, který moderoval herec Miloš Kopecký, popisovali Traiskirchen jako peklo na zemi ovládané agenty CIA. Pro uprchlé tisíce Čechoslováků se však stal poslední krátkou zastávkou na pouti za vytouženou svobodou.

Při lednové návštěvě premiéra Topolánka v Rakousku se tábor Traiskirchen do českých politických debat vrátil. Tentokrát jako místo nového konfliktu mezi Rakouskem a Českem. „Vývoj v uprchlickém táboře je alarmující,“ varoval rakouský sociálnědemokratický kancléř Alfred Gusenbauer a bulvární média psala o „lavině uprchlíků“ valící se z Polska a Česka. Realita je ale prostší.

Lavina v číslech

„Situace se přiostřila, zavládlo zde napětí,“ tvrdí Franz Gartner, sociálnědemokratický místostarosta dvacetitisícového Traiskirchenu. Gartner a jiní politici zpočátku hovořili o zdvojnásobení, či dokonce ztrojnásobení počtu uprchlíků v Traiskirchenu během vánočních svátků. Ředitel azylového tábora Franz Schabhüttl jen nevěřícně pozoroval vytváření nového problému. „V posledních dnech zaznamenáváme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 61 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].