Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Vídeň ve šťastných časech

Rakousku se podle ekonomů daří lépe než kdykoli dříve. Hospodářství v minulých deseti letech rostlo rychleji než průměr EU a Rakousko je díky tomu – měřeno kupní silou obyvatel – třetím nejbohatším státem Unie.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Domov místo islámu. (Plakát FPO) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Domov místo islámu. (Plakát FPO) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Modré balonky se nadouvají. Vzduch voní ke-babem. Mítink začíná. „Teď jde o nás Rakušany!“ oznamuje na pozadí rakouské vlajky velký nápis na boku dodávky, která sem na vídeňské náměstí Švédů přivezla předsedu „modré“ Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze Christiana Stracheho. Vyzbrojen nakažlivým úsměvem, bleděmodrýma očima a lidovým vídeňským dialektem vysvětluje několika desítkám posluchačů, po jejichž deštnících a kabátech stékají kapky nekonečného, hustého deště, proč se příští neděli rozhoduje o „budoucnosti rakouských dětí“.

„Prostě žijeme v křesťanském ‚starém světě‘, jsme za tuhle tradici zodpovědní, musíme ji chránit,“ vykládá devětatřicetiletý Strache. „Minaret je symbolem politického ponížení. Když tu muslimové chtějí stavět mešity, tak ať se v jejich zemích staví kostely. Když chtějí u nás náboženskou svobodu, tak ať ji zavedou i ve své vlasti.“ Deset metrů odsud stojí stánek tureckých prodavačů, ti ale na Stracheho projev nemají čas – do fronty na levnou pizzu, falafel a kebab přicházejí stále noví zákazníci.

Koncem 90. let Evropou obcházelo strašidlo Jörga Haidera, xenofobního řečníka, který například chválil zaměstnaneckou politiku Hitlerova Německa a ve volbách v roce 1999 oslovil 27 procent voličů. Haiderova dřívějšího mladého oblíbence, vzděláním zubního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].