Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Topolánek hraje vabank

Kolem premiéra Mirka Topolánka se děje něco důležitého. Předminulý víkend si pozval na sobotu ráno novináře Hospodářských novin, aby jim poskytl rozhovor.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Mirek Topolánek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Mirek Topolánek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Kolem premiéra Mirka Topolánka se děje něco důležitého. Předminulý víkend si pozval na sobotu ráno novináře Hospodářských novin, aby jim poskytl rozhovor. Moc při tom ani nepotřeboval otázky, sdělení měl předem připravené. Šlo o útok na klausovskou éru opoziční smlouvy. Šéf ODS přitom volil slova, která používají nejtvrdší kritici Klausova a Zemanova mocenského paktu. Mluvil o nekontrolovatelném propojení politiky, velkého byznysu a organizovaného zločinu. Navrch téhle charakteristiky slíbil, že pokud dostane na prosincovém kongresu své strany silný mandát, bude ODS manévrovat „mnohem silněji než dosud“ pryč od dědictví svého předchůdce. Proč nám tohle Topolánek teď najednou vykládá a nakolik mu jeho velké plány věřit?

Pan komplikovaný

Topolánek se od Klausovy éry distancoval už v začátcích svého předsedování. Tehdy jsme to ale všichni vnímali jako povinné vykročení ze stínu otce zakladatele. Dnešní distanc je jiný. Žádné slovní žonglování, ale přesná a tedy tvrdá charakteristika časů, kdy se na objednávku krále podsvětí vyhazovali šéfové policie.

Člověk však znejistí. Proč Topolánek uprostřed bouře aféry Morava ještě více rozkývává svoji stranickou loď? Chystá se spáchat politické harakiri? Názor ODS na opoziční smlouvu je minimálně nedrásat staré rány, navíc Topolánkovi klíčoví spojenci jako ministři Nečas a Langer sami opoziční smlouvě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].