Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

S uťatou rukou po Čechách

Šestého září několik minut po poledni vyrazila záchranka z liberecké Jilemnice do deset kilometrů vzdálené vesničky Dolní Benecko u hranic s Polskem. Šedesátiletý chalupář z Prahy si tam uřízl ruku v předloktí na cirkulárce.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Místa je dost, žádné trauma. (Zdeněk Kubr) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Místa je dost, žádné trauma. (Zdeněk Kubr) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

V tomhle vrtulníku se to stalo. Na malém lehátku za sedačkou pilota omdléval před čtrnácti dny muž s uříznutou rukou a posádka se ho snažila dopravit co nejrychleji z Liberce do Brna. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby nešlo o čas a kdyby zraněného předtím neodmítla mnohem bližší pražská a českobudějovická úrazovka. A i když vlastně všechno dopadlo dobře, ruka je v pořádku přišitá zpět, přesto ve vzduchu zůstala viset otázka, jestli takové drama s nejistým koncem provází každé poskytnutí pomoci. Úlek konzumentů novinových zpráv přiživil i samotný šéf libereckých zdravotníků Zdeněk Kubr výrokem, že jeho záchrannému týmu se prý „stává“, že pacienta vozí bezvýsledně od špitálu ke špitálu i čtyři hodiny.

Trauma centra

Šestého září několik minut po poledni vyrazila záchranka z liberecké Jilemnice do deset kilometrů vzdálené vesničky Dolní Benecko u hranic s Polskem. Šedesátiletý chalupář z Prahy si tam uřízl ruku v předloktí na cirkulárce. Desetikilometrovou vzdálenost k těžce zraněnému muži urazila sanitka během čtvrthodinky, a protože šlo o tak vážné zranění, rozhodla se lékařka poslat pacienta po první pomoci helikoptérou do úrazové nemocnice s tzv. trauma centrem. Jenom tam mají totiž dost odborníků a výbavy pro náročný mikrochirurgický zákrok, kterým lze ruku „přišít“ zpátky a zachránit.

Těchto zázračných pracovišť je v Česku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].