Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Růže za nic nemůže

Zůstává jediným člověkem v dějinách, kterého Spojené státy odsoudily za velezradu a po letech s omluvou omilostnily. Není divu, že o filmová práva na příběh japonské Američanky, která zemřela přesně před dvěma lety, se hollywoodská studia dlouho přetahovala.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tygr nemění své pruhy, říkávala Toguri. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Tygr nemění své pruhy, říkávala Toguri. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Zůstává jediným člověkem v dějinách, kterého Spojené státy odsoudily za velezradu a po letech s omluvou omilostnily. Není divu, že o filmová práva na příběh japonské Američanky, která zemřela přesně před dvěma lety, se hollywoodská studia dlouho přetahovala. Podtitul plánovaného filmu by ženě, na niž svého času plivala celá země, jistě udělal radost: Iva Toguri: Americký patriot.

Ztracená v Tokiu

Narodila se v Los Angeles v rodině imigrantů, vystudovala zoologii a japonsky uměla jen špatně. Pro návštěvu tetičky v domově svých předků si bohužel vybrala špatnou dobu. Do útoku na Pearl Harbor zbývaly pouhé týdny a mladá Iva nedostala od amerických úřadů pas, ale jen jakýsi výjezdní dokument. Když vypukla válka, neumožňoval jí návrat do USA. Zůstala sama v Japonsku, kde téměř nikoho neznala. Nabídku místních úřadů, ať se vzdá amerického občanství, rezolutně odmítla, což ji připravilo o nárok na příděly potravin. A Japonci zase odmítli její žádost o umístění do zajateckého tábora mezi krajany. Během povolených návštěv jim alespoň tajně pašovala jídlo, oblečení a léky.

Těžko sháněla práci, až se nakonec uchytila jako písařka v propagandistickém Rádiu Tokio. Zřídila ho sice japonská vláda, aby podrývala morálku amerických vojáků v Pacifiku, ale realita byla složitější. Program vedli zajatí američtí a australští důstojníci, které Japonci mučením a hrozbou popravy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].