Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Noční můra Wall Street

Jatka posledních čtrnácti dnů působí jaksi nereálně, avšak škoda je až příliš hmatatelná – ať už jde o převzetí hypotečních ústavů Fannie Mae a Freddie Mac jejich regulátorem, o rekordní bankrot banky Lehman Brothers, nucený sňatek banky Merrill Lynch s Bank of America či o největší šok – vládní převzetí pojišťovny AIG zoufale bojující s nedostatkem likvidity.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vymklo se to z rukou. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Vymklo se to z rukou. - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

„Upřímně řečeno, celé se to vymklo z rukou a šíří se nesmyslné fámy. Některé z nich jsou takové, že kdybych si je dnes zapsal a zítra znovu přečetl, nejspíš bych si myslel, že se mi to zdá.“ Tak se 16. září vyjádřil rozčilený finanční ředitel banky Morgan Stanley Colm Kelleher na narychlo svolané telefonické konferenci k hospodářským výsledkům třetího čtvrtletí.

Krize se šíří z jednoho regionu do druhého.Jatka posledních čtrnácti dnů působí jaksi nereálně, avšak škoda je až příliš hmatatelná – ať už jde o převzetí hypotečních ústavů Fannie Mae a Freddie Mac jejich regulátorem, o rekordní bankrot banky Lehman Brothers (a prodej její části, která se zabývá kapitálovými trhy, bance Barclays), nucený sňatek banky Merrill Lynch s Bank of America či o největší šok – vládní převzetí pojišťovny AIG (American International Group) zoufale bojující s nedostatkem likvidity.

Záchrana pojišťovacího giganta se zdůvodňovala tím, že jeho případný pád by byl pro finanční trhy katastrofou. Avšak ani záchrana AIG krvácení nezastavila. Sedmnáctého září dostaly na frak akcie Morgan Stanley a druhé zbývající velké investiční banky Goldman Sachs. Třebaže obě předchozího dne vykázaly výsledky, které předčily očekávání, opadla důvěra v jejich model fungování opírající se o poněkud nejisté financování ze zdrojů širšího finančního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].