Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Obyčejná Sarah

Republikáni nominovali na post viceprezidentky čtyřiačtyřicetiletou guvernérku Aljašky Sarah Palinovou. Hned nato se velká část amerických médií spolu s demokraty na nepříliš známou političku divoce vrhla.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Taková normální rodinka. (Palinovi) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Taková normální rodinka. (Palinovi) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

WomenCount (zhruba česky „NaženáchZáleží“) je americká organizace založená letos na jaře skupinou příznivkyň Hillary Clintonové. Její členky se netají, na které straně politické barikády stojí – i když byla jejich favoritka vyřazena, podporují dál řadu výlučně demokratických političek kandidujících do Kongresu.

Jenže teď mají ženy z WomenCountu problém. Jejich republikánští soupeři nominovali na post viceprezidentky čtyřiačtyřicetiletou guvernérku Aljašky Sarah Palinovou. Hned nato se velká část amerických médií spolu s demokraty na nepříliš známou političku divoce vrhla. Zvládla by matka pěti dětí být viceprezidentkou? Zvlášť když její nejmladší syn narozený před půl rokem trpí Downovým syndromem? A není matkou jejího pátého dítěte ve skutečnosti její sedmnáctiletá dcera? Zatímco Sarah Palinová uváděla první týden po své nominaci republikány do nadšeného transu a volební preference Johna McCaina nezadržitelně stoupaly, demokraté viditelně ztráceli nervy.

„Samotná představa, že Sarah Palinová by neměla kandidovat, protože je matkou, ukazuje, jak dalekou cestu máme ještě před sebou,“ píše teď na webu WomenCountu mluvčí této organizace Rosemary Camposanová a čtenář téměř cítí, jak se přitom rozpaky škrábe za uchem. Mnohé demokratické aktivistky porážku své Hillary ještě nerozchodily. Ty z WomenCountu dokonce ještě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].