Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nepřítel před branami

Kniha Válka a armáda v českých dějinách. Sociohistorické črty dokazuje, že lze o válečných dějinách psát i přemítavým způsobem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Válečné dějiny mají své zapálené vyznavače. Není divu, mnozí historici si totiž prostřednictvím psaní o válce a válčení léčí své komplexy. Neliší se v tom mnohdy od svých čtenářů, pro které uniformy, typy bombardérů, kanonů či sečných zbraní představují snadný únik před skutečným světem.

Takové ortodoxní milovníky vojenských dějin kniha Marie KoldinskéIvana Šedivého Válka a armáda v českých dějinách. Sociohistorické črty nenadchne. Téměř se v ní nevyskytují líčení velkých bitev či válečných tažení. Tato kniha naopak dokazuje, že lze o válečných dějinách psát i přemítavým způsobem. Má sice v titulu slova válka a armáda, ale je mnohem více souhrnem sociologicky laděných úvah o české společnosti ve světle válečných strastí než suchým popisem podoby armád a způsobů válčení. Není o zbraních, ale mnohem více o lidech, kteří jsou přímými i nepřímými aktéry válečného dění. Historik Ivan Šedivý již před léty dokázal, že má nebývalý cit pro prolínání se bojových linií a nálad obyvatelstva žijícího v týlu. Ten se nyní podařilo přetavit do knihy, která se vědomě hlásí ke konceptu sociálních dějin.

Paralelní příběhy

Novátorsky působí hlavně to, že na místo chronologického výkladu oba autoři (jejich rozdílný rukopis je v jednotlivých pasážích dobře patrný) volí spíše strukturální pohled. Neprobírají tak po sobě středověké, barokní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].