Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Lovci agentů se mění v úředníky

Ústav pro studium totalitních režimů se podle předpovědi propadá do bažiny politického lokajství a překrucování historie. Tak alespoň znějí čerstvé hlasy na adresu instituce, jejíž vznik napadli opoziční politici před časem neúspěšně u Ústavního soudu a provázela jej skepse celé řady historiků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „Postupujeme padni komu padni.“ (Pavel Žáček) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: „Postupujeme padni komu padni.“ (Pavel Žáček) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Ústav pro studium totalitních režimů se podle předpovědi propadá do bažiny politického lokajství a překrucování historie. Tak alespoň znějí čerstvé hlasy na adresu instituce, jejíž vznik napadli opoziční politici před časem neúspěšně u Ústavního soudu a provázela jej skepse celé řady historiků.

Poprask způsobilo zveřejnění jedné archiválie – seznamu spolupracovníků komunistické vojenské kontrarozvědky. Mezi nimi totiž média našla jména pěti poslanců jak z ODS, tak z ČSSD. Jenže, jak se později ukázalo, míra jejich spolupráce se dá jen těžko dokumentovat. Pro kritiky je tohle vypuštění jmen „pouhou špínou“, která nám nic z minulosti neodkrývá a jen potvrzuje účelovou zneužitelnost nové badatelské centrály. Vedle toho začaly v tisku zasvěceně promlouvat anonymní hlasy o katastrofálním stavu uvnitř ústavu, o zastrašování zaměstnanců, podlézání politikům a neschopném vedení. Je tedy nejvyšší čas se do instituce, jejíž vznik si část veřejnosti spojovala s nadějemi na společenskou očistu, podívat.

Nepřátelská osoba

Za nezbytnou vrátnicí s ochotnou slečnou za okénkem je hned každému návštěvníkovi jasné, o jakou instituci se jedná: chodby zdobí fotografie z policejního špiclování, ukázky spisů tajné komunistické policie, dobové výzvy okupantům v azbuce a z malé místnosti v přízemí je slyšet školený herecký hlas, jak z promítacího plátna promlouvá k divákovi o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].