Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Léčivá matka rostlin

Terapeuti z Takiwasi vycházejí z vlastních dlouholetých zkušeností i z tisícileté moudrosti obyvatel pralesa. Přitom je pro nás dodnes záhadou, jak amazonští indiáni ke svým úžasným znalostem pralesní flóry přišli.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tisícileté znalosti léčí. (Indiáni kmene Shipibo-Conibo). - Autor: Miroslav Horák • Autor: Respekt
Fotografie: Tisícileté znalosti léčí. (Indiáni kmene Shipibo-Conibo). - Autor: Miroslav Horák • Autor: Respekt

Léčitel dohlíží na průběh očistného obřadu, pěje magicky krásné písně a stará se o pohodlí pacientů. Je ztělesněním moderního šamana, v jehož přístupu se snoubí prvky tradičních přírodních náboženství s křesťanstvím. Užívá posvátných léčivých rostlin, ale také kadidla, tabáku, vonných esencí a talismanů.

Jsme v severním Peru, na periferii města Tarapota, nazývaného branou do deštného pralesa. Na místní stanici, kterou v roce 1992 založil francouzský lékař Jacques Mabit, potkáváme pacienty závislé na tvrdých i měkkých drogách: na heroinu, kokainu, marihuaně, hašiši… Léčí se tu ze závislosti pomocí tradiční indiánské medicíny a bylinných medikamentů, které se zde užívají v rituálním kontextu.

Mabit a další terapeuti působící v Takiwasi, Centru pro léčbu toxikomanie a výzkum tradiční amazonské medicíny, pořádají se svými pacienty dvakrát týdně pravidelná noční sezení. Probíhají v rozlehlé kruhové bambusové chýši a podává se během nich rostlinný extrakt proslulý jako ayahuasca. Tato směs, připravená vařením drcené kůry liány Banisteriopsis caapi s listy keře Psychotria viridis, vyvolává zvracení a vidiny. Kvůli změněným stavům vědomí je v Evropě i v USA nelegální. Pro Amazonii naopak představuje již celá tisíciletí posvátný lék, který tvoří základ četných domorodých kultur a jejich náboženství.

Očista chrámu duše

Pacient, který přichází do léčebny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].