Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Koukám po holkách, ale žádný nejsou

Kanadský básník, spisovatel a zpěvák Leonard Cohen na konci září poprvé vystoupí i v Čechách.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „A pořád jsi mi říkala, že máš ráda hezké muže.“ (Leonard Cohen) -  • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: „A pořád jsi mi říkala, že máš ráda hezké muže.“ (Leonard Cohen) - • Autor: Globe Media / Reuters

„Jediný, co nepotřebuju, je hřeben,“ posteskl si do hola ostříhaný mnich Jikan. Do zen-buddhistického kláštera na Mount Baldy se odstěhoval v roce 1994, když mu bylo šedesát let. Vstával časně ráno a místo cigarety, jíž dříve začínal své dny, nakreslil další autoportrét. Ani přes strhané rysy není sporu o tom, že je to on: kanadský básník, spisovatel a zpěvák Leonard Cohen, který na konci září poprvé vystoupí i v Čechách.

Po pěti letech přísné praxe prý pochopil, že pro duchovní věci nemá nadání. Když se vrátil do Los Angeles, zapsal si spokojeně: „Řada lidí (mezi nimi několik silně nábožensky založených) mi začala klást zlobné otázky týkající se Konečné Skutečnosti. Vysvětluji si to tak, že vidí neradi, když starý Jikan kouří.“ Jenže v Los Angeles na Cohena kromě světských radovánek čekalo také jedno nepříjemné překvapení. Zatímco meditoval a rozvíjel svůj soucit, jeho manažerka ho připravila o pět milionů dolarů.

Pravý mnich by se nad tím jen pousmál a vzal by to jako znamení, že má žít ve skromnosti. Někdejší Leonard Cohen by se rozčílil a pak by zdvojnásobil dávky prozaku. Ale muž, který vznikl jejich spojením, usedl k pracovnímu stolu a probral se svými poznámkami z posledních let. Tak vznikla nejen alba Ten New Songs (2001) a Dear Heather (2004), ale přesně půlstoletí po básnickém debutu také Kniha toužení (2006), jež…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].