Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Houby jako romantika i obchod

Sedmatřicetiletá Vanda Krutská je ochotná za krále místních hvozdů bohatě zaplatit. Houby pak posílá do pražských luxusních restaurací, kde za laskominu hosté rádi utratí i několik stovek korun.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „Díky houbám jsme prolomili ledy.“ (Vanda Krutská) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: „Díky houbám jsme prolomili ledy.“ (Vanda Krutská) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Před stolkem s váhou se postupně tvoří fronta a žena za pultem se má co ohánět. Právě vrcholí houbařská sezona a v lesích je tolik hub, že by se mohly „kosou sbírat“. Tak to alespoň vidí lidé čekající s nejroztodivnějšími nádobami naplněnými po okraj kilogramy největšího sběratelského skvostu – hřibu smrkového. Jsme na dvorku bývalé barokní fary v Pičíně nedaleko Dobříše a zdejší shromáždění houbařů má jednoduché vysvětlení: bývalá emigrantka, sedmatřicetiletá Vanda Krutská, je ochotná za krále místních hvozdů bohatě zaplatit. Houby pak posílá do pražských luxusních restaurací, kde za laskominu hosté rádi utratí i několik stovek korun.

Medvědi a hippies

Pro Vandu Krutskou všechno začalo před sedmi lety: tehdy se po téměř dvaceti letech vrátila do své původní vlasti, protože se jí prý stýskalo. Jenže pak, po několika letech strávených v pražských obchodních společnostech, se této v Kanadě vystudované manažerce mezinárodního obchodu začalo stýskat zase po lesích severoamerického kontinentu. Přijala proto nabídku jet do Britské Kolumbie užívat si nejen čerstvého vzduchu a pocitu svobody v tamních jehličnatých pralesích, ale vydělat si i pořádné peníze. A to ne jen tak nějakým obyčejným vysedáváním v teple kanceláře, ale kdesi v nitru divočiny plné medvědů a pum.

Její dvě kamarádky totiž právě rozjížděly úplně nový, na místní poměry…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].