Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Fotky z vany? Ne, díky

Co se týče novinářské etiky, je problém jinde: televize se snažila pana Tlustého nasadit jako tajného agenta, který měl svůj protějšek vyprovokovat k určitému chování. Takový postup může být oprávněný, pokud skutečně jde o odhalení velkého společenského zla.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Hans Leyendecker - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Hans Leyendecker - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Hans Leyendecker (59) patří k nejznámějším investigativním novinářům v Německu. V letech 1979 až 1997 pracoval v týdeníku Der Spiegel, kde odhalil tzv. Flickovou aféru (dodnes největší skandál kolem financování politických stran v SRN), skandál kolem pašování plutonia německou tajnou službou a daňové problémy Petra Grafa (otce tenistky Steffi Grafové). Od konce devadesátých let působí v deníku Süddeutsche Zeitung, kde mimo jiné proslul odhalením dárcovského skandálu v CDU pod vedením Helmuta Kohla a investigativními články o korupci ve firmách Volkswagen a Siemens nebo o tajných kontech německých daňových podvodníků v Lichtenštejnsku.

Na začátek velmi obecná otázka: Co postupu kolegů z televizní stanice Nova říkáte?

Takový způsob novinářské práce vyvolává jak právní otázky, tak otázky ohledně novinářské etiky. Z právního pohledu je například problematické, že kdyby se podařilo rozhovor mezi Topolánkem a Tlustým nahrát skrytým diktafonem, bylo by to něco jako nelegální odposlech pana Topolánka. V Německu se takovým postupem hned pohybujete na hranici trestního zákona.

Co se týče novinářské etiky, je problém jinde: televize se snažila pana Tlustého nasadit jako tajného agenta, který měl svůj protějšek vyprovokovat k určitému chování. Takový postup může být oprávněný, pokud skutečně jde o odhalení velkého společenského zla. Dejme tomu, že chcete…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].