Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bagr, loď a kriplkára

Nizozemský spisovatel Tommy Wieringa (41) je další vydatný úlovek ze současných nizozemských literárních kanálů, letos poprvé přeložený do češtiny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Joe Kluzák je kluk, který umí všechno na světě. Postavit letadlo, jet na bagru Rallye Paříž– Dakar a vyhodit cokoli do povětří. Joe Kluzák je taky jedinou nadějí ochrnutého Franty Ruky. Franta Ruka nemůže chodit ani mluvit a má potíže s koordinací svalů od té doby, co ho přejel kombajn. Dostal se z toho, ale jeho těžko pohyblivé žití by bez Joea Kluzáka a dalších kamarádů nestálo za nic.

Nizozemský spisovatel Tommy Wieringa (41) je další vydatný úlovek ze současných nizozemských literárních kanálů, letos poprvé přeložený do češtiny. Svým hrdinům se podobá hlavně tím, jak pestrý dokáže žít život – od kariéry prodavače benzinových zapalovačů přes historii a novinařinu k literatuře. Své knihy, z nichž největší pozornost vzbudil právě Joe Kluzák, dokáže také vtipně propagovat. Když měla například kniha problémy s distribucí, zapojil síť stovky kamarádů, kteří se v knihkupectvích po celé zemi systematicky Joea Kluzáka dožadovali. Joe Kluzák byl nominován na řadu literárních cen a zaslouží si pozornost hlavně proto, že tak vtipnou a zároveň chytrou knihu jste zaručeně dlouho nečetli.

Franta kronikář

Kamarádství Joea Kluzáka, Franty Ruky, krasavce Engela a bohatého synka Christopha v nanicovaté nizozemské vísce Lomark, kterou brzy odřízne od světa dálnice a protihlukové bariéry, je plné strastí dospívání. U Franty umocněných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].