Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Virus na útěku

V roce 1908 popsal britský lékař T. F. Ricketts onemocnění pravými neštovicemi, chorobou, která končí až v polovině případů smrtí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jako by kosti cosi drtilo. (Ilustrace ze 16. století) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Jako by kosti cosi drtilo. (Ilustrace ze 16. století) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Druhý či třetí den choroby se s neobyčejnou prudkostí dostaví bolest. Jako by se lebka střídavě otevírala a zavírala a kosti cosi drtilo. Naprosté vyčerpání doprovází trvalá nespavost a neobyčejná jasnozřivost intelektu – snad abychom nepřišli o žádné z těchto trápení. Dech je cítit zápachem nemoci, unikátním v katalogu ohavných pachů.“ Tak v roce 1908 popsal britský lékař T. F. Ricketts onemocnění pravými neštovicemi, chorobou, která končí až v polovině případů smrtí.

Jen málokdo ze současných lidí podobné utrpení zažil. Nemoc byla totiž v roce 1980 prohlášena za vymýcenou. Její poslední oběť zemřela v roce 1978, právě před třiceti lety. Kupodivu nepocházela z žádného z dalekých a zaostalých koutů světa – poslední obětí pravých neštovic, varioly, se stala čtyřicetiletá fotografka Janet Parkerová, která pracovala v Birminghamu v Anglii.

Studente, ten virus je pro vás

Onoho letního dne na konci července měla Janet napilno. Pracovala na lékařské fakultě Birminghamské univerzity, pro jejíž oddělení anatomie pořizovala snímky s medicínskou tematikou. Blížila se finanční uzávěrka a Janet pospíchala, aby stihla objednat co nejvíce fotografických materiálů. Dodavatele obtelefonovávala z místnosti vedle temné komory. Netušila, že se ocitla ve špatném čase na špatném místě.

Neštovice pravděpodobně vlastní i Severní Korea.O patro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].