Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Starci, děti, mutanti

Po Key Westu na Floridě 19. a 20. července 2008 špacírovalo 141 Hemingwayů. Shromáždily se tam dvojníci Hemingwaye z celé Ameriky. Zjišťovalo se, kdo z nich se nejvíce podobá slavnému spisovateli.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Dubravka Ugrešić - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Dubravka Ugrešić - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Dubravka Ugrešić

(1949 v Záhřebu) je chorvatská spisovatelka, žije v Amsterodamu. Čeští čtenáři znají její vynikající eseje z knihy Kultura lži – pokus vysvětlit chorvatskou (jugoslávskou) tragédii (1999).

Po Key Westu na Floridě 19. a 20. července 2008 špacírovalo 141 Hemingwayů. Shromáždily se tam dvojníci Hemingwaye z celé Ameriky. Zjišťovalo se, kdo z nich se nejvíce podobá slavnému spisovateli. Na fotografii, jež obletěla svět, byla skupina veselých starců, kteří vypadali jako Santa Clausové, vypuštění předčasně do ulic, někteří mírně připomínali Hemingwaye. Staří pánové, kteří se každý rok shromažďují na spisovatelovy narozeniny, soutěžili na Key Westu v rybaření a psaní povídek.

Ještě jeden stařec…

Následujícího dne se v chorvatském tisku objevila fotografie starého muže, který neměl nic společného s těmi 141 muži z Key Westu. 21. července 2008 totiž zemřel ve věku 87 let Dinko Šakić. Kdo to byl? Dinko Šakić byl velitelem ustašovského koncentračního tábora Jasenovac, v němž režim likvidoval Židy, Srby, Romy a chorvatské komunisty. Po válce utekl do Argentiny a až v roce 1999 byl vydán do Chorvatska, kde byl odsouzen ke dvaceti letům vězení. Mnoho Chorvatů pociťovalo ten rozsudek jako nespravedlivý, protože nezávislý chorvatský stát (v němž Šakić tak efektivně vraždil) byl, jak řekl kněz Vjekoslav Lasić u příležitosti Šakićovy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].