Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Potřebujeme více rizika

Místopředseda strany a ministr Cyril Svoboda nedávno varoval, že pokud se křesťanští demokraté nezmění, nemuseli by se v příštích volbách dostat do parlamentu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Cyril Svoboda - Autor: Filip Singer • Autor: Respekt
Fotografie: Cyril Svoboda - Autor: Filip Singer • Autor: Respekt

S trochou nadsázky lze říci, že se stal prvním lidoveckým funkcionářem, který po mnoha měsících promluvil i o něčem jiném než o Jiřím Čunkovi. Místopředseda strany a ministr Cyril Svoboda nedávno varoval, že pokud se křesťanští demokraté nezmění, nemuseli by se v příštích volbách dostat do parlamentu. Co tedy navrhuje? A jak na to reagují jeho straničtí kolegové?

Co vás vedlo ke zveřejnění textu, v němž voláte po modernizaci vaší strany?

Vycházím z toho, že v minulém století se lidé hodně organizovali ve stranách, různých spolcích. Dnes to ale neplatí, ve 21. století lidé už nechtějí být moc organizovaní. A to ovlivňuje samozřejmě i politický život. Proto dnes žádná strana, která chce do sebe vtahovat zajímavé názory a oslovit voliče, nemůže říci, že nejlepší lidé, kteří ji mají reprezentovat, spoluvytvářet a hájit její politiku, mají být jen její členové. Chci, abychom se více zdola otevřeli, dali šanci dělat a ovlivňovat naši politiku i lidem mimo klasické stranické struktury.

Jak si to otevření představujete?

Šanci ucházet se o politický post, například poslanecký, senátorský nebo krajský, by měli mít možnost i nestraníci. Samozřejmě by museli splnit nějaká kritéria – čisté lustrační osvědčení, věk, podepsat prohlášení, že podporují náš program. K tomu dodat určitý počet podpisů členů lidové strany, aby bylo jasné, že jistou míru…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].