Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Neničte náš obzor

Spousta lidí bude tvrdit, že tohle bylo jasné od začátku. Jestliže v Česku už léta platí, že při projektech dálnic, montoven a nákupních center se jen málokdo přetrhne ohledem na okolní krajinu, s nástupem větrných elektráren to není pravda.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Bliká to a točí se to. (Starosta Andrejkovič) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Bliká to a točí se to. (Starosta Andrejkovič) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Spousta lidí bude tvrdit, že tohle bylo jasné od začátku. Jestliže v Česku už léta platí, že při projektech dálnic, montoven a nákupních center se jen málokdo přetrhne ohledem na okolní krajinu, s nástupem větrných elektráren to není pravda. Od Plzně po Zlín se proti stavbám vysokých stožárů podepisují petice a krajští politici dávají narychlo dohromady strategie, jak ochránit původní ráz krajiny. Ministerstvo proto zřídilo tým, který má v popisu práce větrníky propagovat. Proč vlastně místní probudila až představa vrtule točící se za humny? A čím chtějí nahradit energii, kterou si všichni od větrníků slibovali?

Nejcennější, co máme

Ani teď, když má už vyhráno, nedovede Tibor Andrejkovič zakrýt rozčilení. Už jen pouhá představa, jak listy osmi větrných elektráren čeří vzduch ve výšce sto padesáti metrů nad zemí, v něm dovede solidně zvednout adrenalin. „Bliká to, točí se to, ruší to a lidi od nás z města by se na to museli dívat,“ kroutí hlavou vysoký štíhlý muž, který v Moravských Budějovicích šéfuje odboru životního prostředí. Stojíme uprostřed polí a jen špičky staveb na horizontu dávají tušit, že se nedaleko rozkládá město. Právě o tohle místo se v posledních letech vedla tvrdá bitva. Úředníci i obyvatelé okolních obcí se postavili proti plánu firmy Ventureal vztyčit na poli větrný park. Cennější než čistá energie z větru je podle nich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].