Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Moje záchrana Afriky

V roce 2005 se začal uskutečňovat můj sen vrátit se do Afriky a přinést s sebou něco, co tam bude užitečné. Dala jsem dohromady projekt na výstavbu školky a zároveň komunitního centra v Malawi a chtěla jsem tam odjet, abych na místě celou věc zorganizovala.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Takhle se učilo předtím, než jsme začali stavět naší školu. - Autor: Tereza Mirovičová • Autor: Respekt
Fotografie: Takhle se učilo předtím, než jsme začali stavět naší školu. - Autor: Tereza Mirovičová • Autor: Respekt

V roce 2005 se začal uskutečňovat můj sen vrátit se do Afriky a přinést s sebou něco, co tam bude užitečné. Dala jsem dohromady projekt na výstavbu školky a zároveň komunitního centra v Malawi a chtěla jsem tam odjet, abych na místě celou věc zorganizovala. I když tříletý rozpočet akce nepřesahoval jeden a půl milionu korun, nedařilo se mi u žádných českých ani světových nadací uspět s žádostí o sponzoring. Nebylo divu, vždyť jim sama za sebe psala šestadvacetiletá dívka se středoškolským vzděláním a se šestiměsíční, tři roky starou dobrovolnickou zkušeností z rozvojového projektu právě v Malawi.

Tenkrát v roce 2002 jsem do Malawi odjela spíše ze vzdoru vůči životu, který jsem do té doby vedla doma v Praze, než ze zájmu o Afriku. Zkušenost z práce v chudičkém Malawi se mi však zadřela pod kůži a já se rozhodla, že se tam jednoho dne vrátím. Teď ale, když jsem o to tolik usilovala, všechny oficiální cesty k získání potřebných peněz selhávaly. Nakonec svou roli sehrály náhoda a štěstí a mně se podařilo získat peníze pro svůj projekt z jiných zdrojů. Sestavila jsem poloodborný, zato však zajímavý tým dobrovolníků ze svých přátel a dobrodružství mohlo začít.

Šťastné setkání

V říjnu 2005 přistál náš tříčlenný česko-švýcarsko-americký tým v Malawi s 30 000 americkými dolary v batohu. Původní domluva s malawiskou asociací neziskových organizací, která přislíbila pomoc při…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].