Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdo si počká, internetu se dočká

Počet mobilních telefonů, jejichž pomocí je možné přistupovat k internetu, roste fenomenální rychlostí, zvlášť v rozvojových zemích.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co budou chtít, až dorostou? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Co budou chtít, až dorostou? - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Konsorcium World Wide Web Consortium (W3C) vede vývoj technických norem pro web. Většinou se zabývá záležitostmi pro obyčejného smrtelníka neproniknutelnými, jako jsou rozšiřitelné značkovací jazyky nebo tabulky kaskádových stylů. Proto je poněkud neobvyklá nová zájmová skupina, kterou konsorcium vytvořilo v květnu. Bude se zaměřovat na využití mobilního webu pro účely sociálního rozvoje – tedy na jakousi neurčitou koncepci, jakým se IT experti vyhýbají, protože se vymykají technickému světu kódů a protokolů. Proč se o ni konsorcium W3C zajímá?

Nárůst o 300 procent

Jednoduchá odpověď zní, že počet mobilních telefonů, jejichž pomocí je možné přistupovat k internetu, roste fenomenální rychlostí, zvlášť v rozvojových zemích. V Číně například k internetu přistupuje přes mobilní telefon přes 73 milionů osob, neboli 29 procent všech čínských uživatelů internetu. A jejich počet v prvním pololetí tohoto roku vzrostl o 45 procent. To je podle Čínského internetového informačního centra mnohem vyšší nárůst, než jaký zaznamenal přístup přes přenosné počítače.

V letošním roce Čína předběhla Ameriku jako země s největším počtem uživatelů internetu – v současné době jich má přes 250 milionů. A Čína má také zhruba 600 milionů uživatelů mobilních telefonů, což je víc než v kterékoliv jiné zemi. Potenciál pro využití mobilního internetu je proto obrovský. To chápou zejména…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].