Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Američané vědí, jak důležité je pouto mezi voličem a kandidátem, takže na tom tvrdě pracují. U nás se to zatím podceňuje a komunikace se nechává až na poslední chvíli před volbami.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Kandidát na amerického prezidenta Barack Obama mi poslal e-mail: „Eriku, nikdy by se to bez tebe nepodařilo. Dnes jsem cítil tvé zaujetí. Dnešek patřil tobě, ale je to jen začátek. Volby se rychle blíží, jsou tvrdší než kdykoli předtím a konkurence udělá všechno pro to, aby nás zastavila. Potřebuji tvoji pomoc více než kdykoli předtím.“ Mohl by někdo odolat takovému volání? Barack mě osobně zná a tyká mi. Člověk by málem zapomněl, že není Američan, a šel by mu pomoct.

Pochopitelně nejde o přátelství a nikdy jsme spolu neseděli u večeře. V roce 2004 jsem psal o amerických prezidentských volbách a sbíral různé informace, mimo jiné se také přihlásil do e-mailové sítě republikánů i demokratů. Od té doby mi neustále, tak dvakrát týdně chodí dopisy, co se ve straně odehrává a že beze mě není nic možné prosadit.

Američané vědí, jak důležité je pouto mezi voličem a kandidátem, takže na tom tvrdě pracují. U nás se to zatím podceňuje a komunikace se nechává až na poslední chvíli před volbami. Pokud vás svět americké politiky zajímá, určitě jste si v minulém čísle přečetli profil Obamy, v tomto čísle je portrét jeho konkurenta McCaina. Uvidíme, jestli zkazí předpověď Respektu, která o tehdy ještě nepříliš známém Obamovi vyšla přesně před čtyřmi lety: „Příští šéf USA bude z Keni.“

Jedním z hlavních témat jakékoli předvolební kampaně je zdravotnictví.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].