Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Don Quijote na zebře

Jaké je nejnebezpečnější zvíře v Česku? Zcela jistě zebra. Každý rok na ní umírají nebo přijdou k úrazu stovky lidí. V prvním pololetí letošního roku bylo těch mrtvých o pětinu více než loni. Sedm let staré novele silničního zákona, která dala pěším na přechodech přednost před automobily, se u nás stále nedaří moc dobře.

Jaké je nejnebezpečnější zvíře v Česku? Zcela jistě zebra. Každý rok na ní umírají nebo přijdou k úrazu stovky lidí. V prvním pololetí letošního roku bylo těch mrtvých o pětinu více než loni. Sedm let staré novele silničního zákona, která dala pěším na přechodech přednost před automobily, se u nás stále nedaří moc dobře. Když pak člověk od dopravních expertů slýchá, že za nehody si mohou chodci sami, protože nedávají pozor, začne pochybovat, jaký vlastně měla ta změna smysl. Nešlo snad o to, říct jasně, že přechod patří pěším? Tak proč by měli dávat pozor? Bezradnost a skepsi na sklonku léta prosvětlil jeden průlomový rozsudek Nejvyššího soudu. Naznačuje, že čeští chodci svůj boj za bezpečnou svobodu nakonec přece jen vyhrají.

Opatrnost patří za volant

Muž, kterého před dvěma lety zabil na jednom z českých přechodů motocykl, si totiž vůbec nedával pozor. Naopak. Bylo mu jednadevadesát, měl trochu upito a do silnice podle všeho vstoupil, aniž by se rozhlédl. Motorkář nejel rychle, ale výhled na zebru mu clonil autobus.

Dvě soudní instance a nyní i Nejvyšší soud, projednávající pachatelovo dovolání, přesto rozhodly jednoznačně: vinen je řidič, protože měl jízdu přizpůsobit situaci a počítat s tím, že přes přechod může někdo jít. Náměsíčný stav starého muže sice k nehodě přispěl, kdyby měl chodec oči na stopkách, pravděpodobně by v rušné, nepřehledné situaci do vozovky nevstoupil. Ale tím za svou smrt nepřebírá zodpovědnost. Opatrnost musí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].