Často hledáte, jak…
Obálka vydání 36/2008
36/2008 • 31. 8. – 7. 9. 2008

2008/36

Kultura

Alois Nebel: Svoboda

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Je to jejich domov

Jan Gregor

Vondráček v padesátiminutovém snímku sleduje postupně osudy tří minoritních komunit, kterým poválečná historie zasáhla osudově do života. Jiné jsou nostalgické vzpomínky pamětníků, které při jejich návratech na místa, kde vyrůstali, čekají často zaniklé vesnice nebo zarostlé hřbitovy.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Lásky slepé krásky

Jan Gregor

O celovečerním debutu mladého dokumentaristy Juraje Lehotského (1975) Slepé lásky se na Slovensku hovoří jako o malém zázraku.

Krásně posprejovaná Praha

Jan H. Vitvar

Česká graffiti scéna se pomalu dostává ze škatulky špinavé subkultury, která se vymezuje vůči všemu ostatnímu a naopak všechno ostatní se vymezuje vůči ní.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Dráždění měšťáků

Helena Březinová

Skandinávské drama je pojem. Stalo se jím ve druhé polovině 19. století, v éře, která je na Severu spjata se zanícenými diskusemi o ateismu, Darwinovi a ženské emancipaci, ale i s ponorem do nevědomého duševního života.

Sarajevo natřené na růžovo

Dominika Prejdová

Sarajevský rodák Igor Štiks (1977) je oslavovaný jako jeden z vycházejících talentů současné jihoslovanské literatury. Za román Eliášovo křeslo obdržel několik prestižních cen, včetně té za nejlepší chorvatskou prózu roku.

Švýcar na cestách

Magdaléna Platzová

Polní střelba je oblíbeným sportem Švýcarů, píše Klaus Merz (1945). Putování Merzova hrdiny Duboise v románu Pojedete se mnou k moři, slečno? připomíná vlastně dráhu projektilu.

Když je dnes člověku šedesát

Jaroslav Formánek

V září to bude čtyřicet let, co si spolu Plastici zahráli poprvé. Oslaví to v USA a Kanadě na čtyřicetidenním turné.