Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zastaralý rozpočet

Mluví se u nás hodně o reformě zdravotnictví či důchodů, ale úvahy o reformě rozpočtové soustavy jako by zapadly. Systém státní pokladny má velké zpoždění. Ale zdá se, že zapadly i myšlenky centrálních nákupů a projektového financování. Kde je rozpočtování s větším výhledem, minimálně tříletým?

V západní Evropě panuje nebývalá nervozita ohledně dalšího vývoje ekonomiky a podobná nejistota už je i v Česku. Vysoká inflace prý zase přestane, ale zatím se tak neděje, a to se špatně vysvětluje odborářům a zaměstnancům vůbec. Podle statistik se ukazuje, že zaměstnancům v České republice se minulý rok obzvláště nedařilo vyjednat dobré kolektivní smlouvy. Jsme v tom jedni z nejméně schopných v Evropě. Reálné mzdy v České republice rostly pouze o jedno procento. Vláda počítá s tím, že v příštím roce mzdy státních zaměstnanců (policistů a učitelů) dokonce poklesnou. Odbory slibují stávky.

Je zjevné, že z hlediska hospodářské politiky čeká stát poměrně náročné, protože také obtížně předvídatelné období. Jak na to všechno má reagovat například státní rozpočet, jehož přípravy právě spějí do finiše?

Prázdná Praha

Nutno zdůraznit, že rozpočet by měl v tomto období počítat s rezervami, protože všechno může být mnohem více „jinak“, než se zdá. Například recese v Německu, které je náš největší obchodní partner, může být poměrně krátká, mělká a může skončit už koncem roku. Může se ale také ukázat jako mnohem delší a hlubší. Mezi německými podnikateli a investory je, co se důvěry v budoucnost týče, vůbec nejhorší nálada za posledních patnáct let a není jisté, jak se to všechno projeví.

Někteří ekonomové se v západní Evropě obávají stagflace (stagnace kombinované s vysokou inflací), jiní zase dokonce tvrdí, že období vysokých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].