Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Záhada hlavolamu

Barack Obama zaujal Ameriku a vlastně i celý svět jako nikdo od dob posledního demokratického senátora, který vyhrál prezidentské volby, tedy Johna F. Kennedyho.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Před osmi lety se Barack Obama na sjezdu demokratů v Los Angeles dočkal pořádného pokoření. Nedlouho předtím prohrál kongresové primárky v Chicagu a jeho politické i osobní bankovní účty byly jako vymetené. Půjčovna aut nepřijala jeho kreditní kartu. Nedostal ani propustku do sálu a sjezd musel sledovat na velké obrazovce na parkovišti. Domů se vrátil na konci týdne jako spráskaný pes – a oslavy nechal důležitým lidem, zejména Clintonovým.

Minulý týden byl Barack Obama středem sjezdu demokratů. Pepsi Centrum v Denveru bylo nabité lidmi, kteří provolávali slávu „naději“ a „změně“. Člověk, který v Los Angeles nesehnal propustku, má více než padesátiprocentní šanci, že zvítězí v prezidentských volbách – burza předpovědí Intrade na něj vypsala kurz 61 ku 38 v jeho prospěch – a stane se tak prvním americkým nebělošským prezidentem.

Barack Obama zaujal Ameriku a vlastně i celý svět jako nikdo od dob posledního demokratického senátora, který vyhrál prezidentské volby, tedy Johna F. Kennedyho. Po celé zemi, od mrazivé Iowy až po pekelně horkou Nevadu, čekaly ohromné zástupy Američanů, aby si vyslechly jeho projevy. Jen málokoho zklamal. Přitom bedra Baracka Obamy vypadají příliš slabá na to, aby vydržela váhu všech očekávání, která na ně byla naložena – Obama totiž vypadá spíš jako vytáhlý studentík než jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].