Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zagooglovaný svět

Tento týden uplyne teprve deset let od chvíle, kdy dva kalifornští studenti založili v garáži firmu Google. Dnes už nemá cenu se podivovat nad neuvěřitelným úspěchem, který z Googlu udělal nejrychleji rostoucí firmu své doby.

Tento týden uplyne teprve deset let od chvíle, kdy dva kalifornští studenti založili v garáži firmu Google. Dnes už nemá cenu se podivovat nad neuvěřitelným úspěchem, který z Googlu udělal nejrychleji rostoucí firmu své doby. Zažili jsme další podobně pohádkové příběhy a víme, že na internetu to takhle prostě chodí. Desetiletý prohlížeč nám ale staví do cesty jiné otázky.

Milý Google

Autorovi těchto řádek jednou přítel programátor vyprávěl, jak zahlédl svou ženu u počítače googlovat nějakou informaci. Místo, aby do vyhledávacího okna zadávala jen klíčová slova (bioobchod, Praha 6), psala celé otázky, jako by se ptala na radu živého člověka (Kde koupím v Dejvicích ekologický prací prášek?). Pobavení zkušeného IT experta, který manželce navrhoval, ať ještě na úvod píše oslovení „Milý Google“, ovšem trvalo jen chvíli. Ukázalo se totiž, že vyhledávač otázce porozuměl bez problémů a nedává o nic horší odpovědi než v případě strukturovaného dotazu.

Ta historka je v lecčem příznačná – dostat se dnes k žádoucím informacím nepředpokládá vůbec žádné know-how. Netřeba mít vzdělání, předplacené kvalitní noviny, průkaz člena Národní knihovny nebo několikasvazkovou encyklopedii nad psacím stolem. Není nutné ani umět jazyky, protože Google nalezenou stránku přeloží do vaší rodné řeči (strojový překlad není zrovna krasomluva, ale k porozumění stačí). A jak vidíme, dokonce už není potřeba ani umět se dobře zeptat. Neustále vypilovávaný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].