Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Sarajevo natřené na růžovo

Sarajevský rodák Igor Štiks (1977) je oslavovaný jako jeden z vycházejících talentů současné jihoslovanské literatury. Za román Eliášovo křeslo obdržel několik prestižních cen, včetně té za nejlepší chorvatskou prózu roku.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Sarajevský rodák Igor Štiks (1977) je oslavovaný jako jeden z vycházejících talentů současné jihoslovanské literatury. Za román Eliášovo křeslo obdržel několik prestižních cen, včetně té za nejlepší chorvatskou prózu roku. Udělení bylo provázeno hodnocením, že kniha „mistrovsky pojí intimní drama s nadčasovými otázkami skrze osud jednoho člověka a velký milostný příběh nemluví jen o osobní tragédii, ale i o tragédii města, národa a kontinentu“.

Očekávání jsou tedy veliká, zvláště když jméno překladatele do češtiny Dušana Karpatského nese pečeť nesporné kvality. Bohužel, v tomto případě jako záruka Karpatský zklamal. Osud rakouského spisovatele Richtera, který prochází rozpadem manželství i tvůrčí krizí a vydává se hledat svůj tajemný původ do Sarajeva, kde právě vypukla válka, je totiž zajímavý z úplně jiného hlediska než z toho literárního.

Čekající pistolka

Na románu nejdřív upoutá nabubřelý styl. Štiks vede vyprávění střídavě v první a třetí osobě, ale neopouští přitom hystericky ublíženou pózu okořeněnou ironickým posměchem. Od začátku upozorňuje na „dramatickou osudovost“ příběhu, který musí být vypovězen, třebaže je hrdina na konci sil: „Nač to vše, když stačí stisknout kohoutek? Občas mě napadne, že píšu ze strachu před koncem, na němž mě čeká má věrná pistolka, klidná, protože ví, že to, co…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].