Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Muž na útěku

Žijí v jeskyni kdesi v odlehlých a nedostupných horách, jedí kořínky a chrání je malá skupinka ozbrojených mužů připravených v boji padnout. Tak si donedávna většina Srbů představovala úkryt Ratka Mladiće a Radovana Karadziće, dvou bosenských Srbů obviněných v Haagu z genocidy během války v Bosně a Hercegovině.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ať už je kdekoliv, jednou udělá chybu. (Mladićova rodná vesnice Božinovići, Bosna a Hercegovina) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ať už je kdekoliv, jednou udělá chybu. (Mladićova rodná vesnice Božinovići, Bosna a Hercegovina) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Žijí v jeskyni kdesi v odlehlých a nedostupných horách, jedí kořínky a chrání je malá skupinka ozbrojených mužů připravených v boji padnout. Tak si donedávna většina Srbů představovala úkryt Ratka MladićeRadovana Karadziće, dvou bosenských Srbů obviněných v Haagu z genocidy během války v Bosně a Hercegovině.

Zatčením Radovana Karadžiće v Bělehradu 21. července takovéto fantazie skončily. Karadžić, který byl třináct let na útěku, si pronajímal byt v jedné z výškových budov nového komerčního centra srbské metropole. Cestoval, přednášel o alternativním lékařství a provozoval i vlastní web. Často chodíval do nacionalistické hospody Luda kuća, hrával tam na tradiční srbské gusle a zpíval písně složené na svou a Mladićovu počest. Jedna bělehradská turistická kancelář už začala na Karadžićově životě psance vydělávat a pořádá organizované prohlídky domu, kde bydlel, hospody Luda kuća i stánku, kde nejčastěji pojídal své oblíbené omelety.

Karadžićův životní styl vznáší nové otazníky i nad tím, kde se skrývá bývalý srbský generál Ratko Mladić, druhý nejhledanější muž obviňovaný ze zločinů během bosenské občanské války. Místo představy vysloužilého generála žijícího v horské jeskyni teď Bělehradem kolují vtípky, podle kterých Mladić v přestrojení za starou rolnici na starém městském trhu prodává domácí sýry.

Na horách

„Ať už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].