Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kdo zachrání svět

Hyperaktivní děti „nezlobí“ z přemíry energie, ale protože je pro ně těžké zaměřit pozornost na jednu věc. Nedokážou z tisíce vedlejších podnětů, jako je projíždějící auto či šeptání spolužáka, vydělit hlas učitele před tabulí. K soustředění jim mohou pomoci léky. Někteří lidé však zpochybňují účinnost léků i existenci ADHD a obviňují farmaceutické společnosti, že tuto diagnózu „vynalezly“, aby vytvořily nový trh.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Poslouchá instinkt. Naši předkové tak vítězili v evolučních závodech, dnes je to handicap. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Poslouchá instinkt. Naši předkové tak vítězili v evolučních závodech, dnes je to handicap. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Když rodiče Ondřejovi odmítli půjčit tenisovou raketu, bez váhání se rozběhl proti zdi. Ve snaze získat pozornost matčiny přítelkyně, vzal dětské plastové kladívko a vší silou uhodil ženu zezadu do hlavy.

Dětské monstrum? Kdepak, Ondřej je milý, bystrý chlapec, miluje rodiče, šlechetně chrání slabší kamarády. Často však poslechne svůj instinkt, aniž by uvažoval a bez ohledu na následky.

Ondřejova diagnóza zní Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD), neboli porucha pozornosti s hyperaktivitou, dříve známá jako „lehká mozková dysfunkce“ (LMD). Touto poruchou v různých stupních a formách trpí podle některých propočtů tři až sedm procent dětí, podle jiných až jedna třetina. Diagnóza se týká i dospělých. Neklid, nesoustředěnost, impulzivita, nedochvilnost, nedůslednost, upovídanost, problémy s organizací, s vyjadřováním… V seznamu příznaků si ten svůj najde každý. Znamená to, že jsme postiženi všichni?

Lékaři se na základě nejnovějších výzkumů domnívají, že ADHD je geneticky podmíněná porucha. U postižených zřejmě dochází k odlišnému vývoji mozku, mají narušen metabolismus látek, které přenášejí vzruchy mezi nervovými buňkami.

První příznaky nadměrného neklidu lze pozorovat už u miminek, ale ke srážce se světem většinou dochází až ve školce nebo škole. Učitelky si stěžují, že dítě zlobí, neposlouchá, neúčastní se programu…

Jak se pozná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].