Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ve hvězdách

Chci ořech, troubové

Nejslavnější papoušek světa zemřel přesně před rokem pravděpodobně následkem náhlé srdeční příhody.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Chytrý jako šimpanz. (Alex během vyučování) - Autor: Alex Foundation.org • Autor: Respekt
Fotografie: Chytrý jako šimpanz. (Alex během vyučování) - Autor: Alex Foundation.org • Autor: Respekt

„Mám tě rád.“ „Já tě mám taky ráda.“ „Přijdeš zítra?“ „Ano, přijdu.“ Po krátké konverzaci zhasla Irene Pepperbergová jako každý večer světlo v laboratoři a šla spát. Ráno už ji bohužel Alex z klece nepozdravil. Nejslavnější papoušek světa zemřel přesně před rokem pravděpodobně následkem náhlé srdeční příhody. Kromě smutné majitelky, která povídáním s šedým opeřencem strávila třicet let své výzkumnické kariéry, za sebou papoušek Alex zanechal i jedno nečekané poznání: zvířata jsou pravděpodobně mnohem chytřejší, než si myslíme.

Zkouřený nápad

Irene Pepperbergová studovala v 70. letech minulého století na Harvardu chemii, ale moc ji to nebavilo. Nedlouho před státnicemi viděla v televizi seriál o komunikačních experimentech se zvířaty a rozhodla se změnit obor. Nebylo to jednoduché, profesoři byli proti. A tak mladá studentka poslušně dokončila chemii a vzdělání v zoologii, neurologii a psychologii doháněla po večerech samostudiem.

Pokusy domluvit se se zvířaty se dlouho soustřeďovaly jen na opice, narážely ovšem na chybný předpoklad vědců, že primáti budou mluvit lidskou řečí. Nefungovalo to a experimenty tak pouze posilovaly tradovaný mýtus, že zvířata na rozdíl od člověka nedovedou komunikovat ani přemýšlet. Až v 60. letech badatelům došlo, že ke zvládnutí oxfordské angličtiny šimpanzi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].