Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Zločin podle plukovníka Šlachty

Několik týdnů avizovaná výroční zpráva, jak si český stát vede v boji s organizovaným zločinem, je tady. Kde tedy vidí nové vedení protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) největší rizika? A podle jakého scénáře chtějí zdejší elitní policisté mafii potírat?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Robert Šlachta - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Robert Šlachta - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Několik týdnů avizovaná výroční zpráva, jak si český stát vede v boji s organizovaným zločinem, je tady. Kde tedy vidí nové vedení protimafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) největší rizika? A podle jakého scénáře chtějí zdejší elitní policisté mafii potírat?

Útok na stát

„Cílem organizovaného zločinu u nás je získání maximálních zisků a také ekonomického, společenského a politického vlivu za pomoci jakýchkoliv prostředků.“ To je slibný rozjezd výroční zprávy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu za rok 2007, kterou sepsali detektivové pod vedením svého nového šéfa Roberta Šlachty. Zpráva hned na první straně upozorňuje, že nástrojem organizovaného zločinu nejsou jen vydírání, zastrašování nebo vraždy, jako to bylo obvyklé v devadesátých letech, ale – a to je mnohem nebezpečnější, říká dokument – teď i korupce vlivných osob, případně jejich diskreditace nebo praní špinavých peněz prostřednictvím zdánlivě legálních firem.

V tento okamžik se zdá, že zpráva naváže na dosud nejlepší analýzu organizovaného zločinu, a zejména korupce, kterou zpracovali experti před pěti lety pro vládu Vladimíra Špidly (ČSSD). Ten nejhorší organizovaný zločin je spojen s bílými límečky a peníze, ukradené zejména při státních zakázkách, jsou propírány přes – k tomu účelu zřízené – běžné poradenské nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].