Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Zajímavé výstavy

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Tomáš Souček • Autor: Respekt
Autor fotografie: Tomáš Souček • Autor: Respekt

Tomáš Vlček: Akce a fotografie

Dům umění České Budějovice, 14. 8.-14. 9.

Nynější šéf sbírky moderního a současného umění Národní galerie svého času do umění zasahoval nejen teoreticky, ale i prakticky. V letech 1967–1971 chodil po krajině v okolí Svatého Jana nad Malší s fotoaparátem a zaznamenával jím své land-artové projekty. Na první pohled nepůsobí snímky ležícího listí vůbec divoce, ale to je prý jen zdání. „Tyto akce měly jistou ,asanační‘ povahu – ač byly promýšleny a připravovány, ve chvílích konání se jednalo o naprostou spontánnost,“ stojí v pozvánce.

Open 08

Zámek Třebešice, 30. 8.

Od sobotního pravého poledne až do půlnoci proběhne na třebešickém zámku den otevřených dveří. Objekt spravuje Centrum pro současné umění Futura, které tu pro výtvarníky pořádá pravidelný rezidenční program. Letos se ho účastní Silvina Arismendi, Valentino Diego, Tomáš Džadoň a Amande In. K vidění budou jejich díla a nová nástěnná malba, kterou v zámku provedl Jakub Matuška vulgo Masker.

Brno srpen 68

Dům umění města Brna, 20. 8.-5. 10.

Z várky momentálních výstav vztahujících se ke čtyřicátému výročí bolševické invaze vybíráme tu brněnskou. V ulicích města jsou instalované fotografie profesionální i amatérské, které dokumentují příjezd Rusů na Moravu. Část prací je zveřejněna poprvé, galerie je získala po veřejné výzvě, aby lidé zapátrali ve svých rodinných archivech.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2008 pod titulkem Výtvarné umění