Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vypněte to rádio!

Celé je to velmi absurdní historie. Další její dějství se odehraje tuto neděli: generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík 31. srpna vypne analogové vysílání ČRo 4 – Rádia Wave ze středočeského vysílače Cukrák, aby tak předešel svému odvolání.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Buď Wawe, nebo já. (Václav Kasík) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Buď Wawe, nebo já. (Václav Kasík) - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Celé je to velmi absurdní historie. Další její dějství se odehraje tuto neděli: generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík 31. srpna vypne analogové vysílání ČRo 4 – Rádia Wave ze středočeského vysílače Cukrák, aby tak předešel svému odvolání. První pokus ČRo oslovit kromě starší generace také mladší posluchače a nabídnout jim atraktivní alternativní rádio, jak je to běžné ve většině evropských zemí, tak dostane povážlivou trhlinu.

Babičky a hip hop

Kasík před třemi lety obhájil funkci generálního ředitele Českého rozhlasu na druhé šestileté období projektem, ve kterém mimo jiné sliboval dlouho očekávanou veřejnoprávní stanici pro mladé. O té se mluví prakticky od rozpadu československé federace a zatímco ve většině okolních zemí včetně Slovenska takové veřejnoprávní rádio vysílalo, u nás jako by se proti němu všichni spikli.

Snad to byla lobby komerčních rádií, kterým by stanice ubrala posluchače i inzerenty (na Slovensku bylo podobné Rádio RockFM nějakou dobu vůbec nejposlouchanější), snad byl problém s nedostatkem frekvencí, na kterých by taková stanice měla vysílat. Faktem je, že Kasík nebyl jediným ředitelem Českého rozhlasu, který přišel s projektem vysílání pro mladé. Byl ale prvním, který ho dotáhl do konce.

Rádio Wave začalo vysílat 13. ledna 2006 jako „studio Českého rozhlasu“ z hlavního středočeského vysílače…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].