Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Soumrak farmářů

Do českého zemědělství vtrhla nová vlna. Vedle zkušených družstevníků, zběhlých ve složitém systému dotací, se začínají prosazovat konkurenti, kteří kromě kontaktů na ministerstvo skvěle ovládají i čím dál lukrativnější byznys s potravinami. A teď získali mocného spojence: ministra zemědělství, který se za jejich zájmy bije v Bruselu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Své velkostatkáře nedáme. (Gandalovič) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Své velkostatkáře nedáme. (Gandalovič) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Do českého zemědělství vtrhla nová vlna. Vedle zkušených družstevníků, zběhlých ve složitém systému dotací, se začínají prosazovat konkurenti, kteří kromě kontaktů na ministerstvo skvěle ovládají i čím dál lukrativnější byznys s potravinami. A teď získali mocného spojence: ministra zemědělství, který se za jejich zájmy bije v Bruselu.

Ministerská rebélie

Pro evropské velkostatkáře to byl velký den. K výhře přitom stačilo jen několik vteřin. Tak dlouho trvalo na zatím poslední bruselské poradě sedmadvaceti zemědělských ministrů ticho, následující po proslovu „venkovské“ komisařky Mariann Fischer Boelové. Její řeč tlačila na to, že Unie musí plnit své staré sliby a podporovat hlavně malé zemědělce, kteří drží venkovskou krajinu nad vodou.

Pak ale zvedl ruku český zástupce Petr Gandalovič a označil plánované citelné seškrtání dotací evropským velkostatkářům jako nepřijatelný zásah do svobody podnikání. Vzápětí se přidali jeho kolegové z Británie, Irska, Německa, Slovenska a Polska a bylo jasné, že vize větší podpory drobných zemědělců půjde zase na čas k ledu.

Nechme teď Gandalovičovy spojence stranou (třeba Brity tlačí fakt, že zemědělská reforma škrtá tučné příspěvky pro královskou rodinu, která je největším vlastníkem půdy na ostrovech, Nizozemci se zase odvolávají na svůj tradiční liberalismus). Gandalovičova…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].