Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Rozhovor s Davidem Odráčkou (Transparency International)

Nešlo by podobně jako třeba v případě přírodní katastrofy vyhlásit nějaký „výjimečný stav“ ve veřejných zakázkách?

Nešlo by podobně jako třeba v případě přírodní katastrofy vyhlásit nějaký „výjimečný stav“ ve veřejných zakázkách?

PETR

Pro vyhlášení výjimečného stavu u veřejných zakázek jsem s platností ihned, anebo ještě dříve. Je to neskutečně provázaný a zavedený systém, na který jsou všechna pravidla a zákony krátké. Vynalézavost při obcházení pravidel je až obdivuhodná a ztráty veřejných financí jsou gigantické. Kolik školek, dětských hřišť, vybavených nemocnic nebo vědeckých laboratoří by se za to dalo udělat… Základ je, aby někdo z vrcholných politiků si vzal tuto oblast za svou (je to velmi riskantní) a byl důsledný. Vzorem může být na Slovensku bývalý ministr spravedlnosti Lipšic, který prosadil hodně potřebných reforem.

Čím si vysvětlujete, že patříme k zemím s nejvyšším indexem korupce? To se proti korupci nedá v naší zemi vůbec bojovat? Proč?

LUCIE

Transformace byla velmi rychlá a znamenala mimořádné majetkové přesuny, doteď se tato kumulace kapitálu dokončuje. Ale už se hledají nové cesty, jak „převzít stát“. Nevidím jako dobré řešení vše privatizovat, zapojovat soukromý kapitál (třeba PPP), přizývat na vše poradce, privatizovat veřejné služby – to je postaveno na velmi zjednodušené víře v kreativitu soukromníků. Ta sice je motorem, ale bez jasného smluvního rámce, účinné kontroly a kompetentního veřejného sektoru to bude velmi nevyrovnaná hra, kde veřejnost tahá za kratší konec.

Jak s korupcí bojujete?

Stanislav Janík

Za posledních pár měsíců jsme podali asi deset trestních oznámení a to jsme velmi zdrženliví a podáváme je pouze v případech, kdy se má policie čeho chytit a může začít vyšetřovat. Ale není to zdaleka jen o trestním právu. Máme otevřeno přes sto případů, kde se snažíme změnit rozhodnutí radnic, ministerstev a dalších úřadů, změnit jejich rozhodovací praxi, přinutit je k poskytování informací.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2008 pod titulkem Rozhovor s Davidem Odráčkou (Transparency International)