Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Češi si připomínali čtyřicet let od vpádu ruských vojsk do Československa; poděkování obdrželi ruští disidenti, kteří v roce 1968 vyslovili okupované zemi podporu, stejně tak i rakouský prezident za velkorysou pomoc, kterou jeho země poskytla emigrujícím Čechoslovákům.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Češi si připomínali čtyřicet let od vpádu ruských vojsk do Československa; poděkování obdrželi ruští disidenti, kteří v roce 1968 vyslovili okupované zemi podporu, stejně tak i rakouský prezident za velkorysou pomoc, kterou jeho země poskytla emigrujícím Čechoslovákům. V zodpovědnosti za vyvolání války je role gruzínského prezidenta, vlády a parlamentu neoddiskutovatelná a evidentně fatální, napsal do MF Dnes prezident Václav Klaus, za což si vysloužil uznání Ruska, kde mu má brzy vyjít kniha díky sponzorství ruské ropné společnosti; česká vláda má ke konfliktu zcela opačný postoj a uvolnila na pomoc poničené Gruzii 150 milionů korun. Ministerstvo kultury se rozhodlo značkovat promítané filmy, aby diváci věděli, jestli v nich uvidí sex, násilí, drogy či vulgarity. Média oznámila, že bude velká úroda hub. Stejně jako předchozí vlády i ta současná odmítla zatím zaplatit téměř devět miliard Josefu Šťávovi za kauzu Diag Human a chystá se proti verdiktu arbitrů odvolat. Letošní rok je rekordní v počtu investic do stavby silnic a dálnic, neboť stát na ně vydá téměř devadesát miliard korun. Česká fotbalová reprezentace hrála poprvé pod vedením trenéra Petra Rady – přátelský zápas s Anglií, který se hrál v legendárním Wembley, skončil vydařenou remízou 2:2. Ministryně Džamila Stehlíková chce regulovat televizní reklamu na alkohol. Podle informací MF Dnes by se měla na podzim uzavřít na rok a půl stanice pražského metra Národní třída, protože se tu chystá stavět nákupní středisko muž s dobrými kontakty na magistrát Sebastian Pawlowski. Má moji plnou důvěru, řekl Mirek Topolánek na adresu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké po zasedání vlády, kde se probírala každoroční zpráva o zastupitelství. Radnice Pece pod Sněžkou získala stavební povolení na vybudování nové lanovky na Sněžku. Poslanecká sněmovna už počtvrté odložila platnost zákona (tentokrát na rok 2012), který má zavést pravidla do fungování státní správy, poprvé byl přitom schválen už v roce 2002. V pražské továrně Siemens se dvě hodiny stávkovalo, protože zaměstnancům se nelíbí rozhodnutí majitelů zrušit zdejší výrobu kvůli velkým nákladům a přesunout se na východ. Pravicová vláda se rozhodla lákat cizince na práci do Česka, zatímco levicová sociální demokracie strašila, že sem zavlečou tuberkulózu a AIDS. Na ministerstvo zemědělství byla uvalena exekuce, protože pozdě zaplatilo částku, ke které je odsoudil soud.

Myslela jsem na srpen 1968, řekla oštěpařka Barbora Špotáková poté, co získala 21. srpna zlato na olympijských hrách. Deset někdejších manažerů fondů Trend bylo u Krajského soudu v Hradci Králové odsouzeno k trestům od tří do sedmi let. Čechy navštívil modrý mauritius. Televize Prima a Nova se rozhodly dále nebojkotovat digitalizaci a daly k dispozici své analogové kmitočty. Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický zveřejnil studii, že Vltava je v hlavním městě znečištěna méně než některé horské potoky, protože menší obce na rozdíl od měst nemají dostatečné čističky, a také proto, že na dolních úsecích řek se chemické látky více naředí. Ve Zlatých Horách se rýžovalo zlato. Vláda ukončila projekt mléko do škol, který rozběhl kabinet Miloše Zemana, když nevěděl, co s přebytky mléka. Jednotka hlouposti = 1 Kocáb, napsal na svůj blog předseda sociální demokracie Jiří Paroubek ke kandidatuře Michaela Kocába do Senátu za Prahu 1, čímž se jeho šance na úspěch rapidně zvýšily. V kostele svatého Bartoloměje ve Studénce se konala bohoslužba za oběti vlakového neštěstí. V Česku se začal prodávat iPhone.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2008 pod titulkem Minulý týden