Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Lze v autobuse odmítnout přepravu kočárků?

Při hledání autobusového spojení z Vlašimi do Prahy jsme s manželkou řešili problém s přepravou kočárku. Většina námi vyhledaných spojů (např. Connex Praha, COM Transport) měla v poznámce uvedeno: „Dětské kočárky a velmi rozměrné předměty se nepřepravují.“

Při hledání autobusového spojení z Vlašimi do Prahy jsme s manželkou řešili problém s přepravou kočárku. Většina námi vyhledaných spojů (např. Connex Praha, COM Transport) měla v poznámce uvedeno: „Dětské kočárky a velmi rozměrné předměty se nepřepravují.“ Dá se toto nemravné omezení nějak napadnout, respektive neporušuje tím přepravce nějaký předpis, licenční podmínky, apod.?

PETR SEVERA

Ptali jsme se Františka Proška z odboru veřejné dopravy Ministerstva dopravy ČR:

Asi vás zklamu. Šance, že byste se mohl domoci přepravy kočárku na vámi uvedených spojích, je spíš malá. Obecně se dá říct, že provozovatelé spojů veřejné dopravy si sami určují přepravní podmínky a nemají povinnost kočárky převážet. Nebylo by možná ani vhodné, aby jim to zákon plošně nařizoval, protože někde by takové přepravě bránily technické podmínky – třeba když na lince jezdí mikrobus.

Výjimku ovšem tvoří ty spoje veřejné dopravy, které se provozují v rámci základní dopravní obslužnosti, která má – jak praví zákon – zajistit přiměřenou dopravu po „všechny dny v týdnu z důvodů veřejného zájmu, především do škol, do úřadů, k soudům, do zdravotnických zařízení poskytujících základní zdravotní péči a do zaměstnání, včetně dopravy zpět“. O tom, které spoje budou do základní dopravní obslužnosti započítány, rozhoduje kraj, který dopravcům dotuje ztráty. A dopravci jsou potom povinni zajistit používání vozidel, která umožňují přepravu alespoň jednoho dětského kočárku.

Doporučuji vám proto obrátit se na dopravní odbor vašeho kraje a zjistit, které autobusové spoje do základní dopravní obslužnosti spadají. Jestliže se ukáže, že přepravce nedodržuje smlouvu s krajem, může mu kraj udělit pokutu. Co se ale týče linky Vlašim – Praha, je dost dobře možné, že všichni dopravci tu autobusové spoje provozují čistě komerčně. Základní dopravní obslužnost totiž naplní železnice.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2008 pod titulkem Lze v autobuse odmítnout přepravu kočárků?