Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Kde se bere temnota

Petra Malá (1979) mluví pomalu, tiše, pečlivě váží každé slovo. Letošní absolventka pražské Vysoké školy umělecko-průmyslové v oboru fotografie má co vyprávět.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Snažím se najít balanc. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Snažím se najít balanc. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Petra Malá (1979) mluví pomalu, tiše, pečlivě váží každé slovo. Letošní absolventka pražské Vysoké školy umělecko-průmyslové v oboru fotografie má co vyprávět. „V těch fotkách se s tím stále vypořádávám. Hledám v nich rozhřešení. Bylo to smutný, ale může to být lepší,“ říká dívka, která školu ukončila souborem věnovaným vzpomínkám na své dětství poněkud vzdálené tradičním představám o idyle. Podobně intenzivními díly naše současná fotografie příliš neoplývá.

Narodila se v Třebíči, s rodinou žije v Blatnici. Na střední školu se hlásila do nedalekého Uherského Hradiště na malbu, nakonec ji ale na místní umprumku vzali na fotografii pro její fotografické vidění. Na VŠUP v Praze se pak dostala k Pavlu Štechovi. „Zarazilo mě, že ty úkoly nazýval zakázkami. Do té doby jsem nepřemýšlela, že bych se tím snad mohla živit.“ Na rok přerušila studium a odjela do Kanady, kde žije její přítel. Nezažila tak těžce nemocného Štechu těsně před smrtí. Když se vrátila, její ateliér převzal Ivan Pinkava. V její práci to byl důležitý předěl: Pinkava studentům dával na zpracování témat mnohem více času a vedl je k tomu, aby o nich nejdřív pořádně přemýšleli, a pak teprve mačkali spoušť.

Před třemi lety s fotoaparátem poprvé zašla do čísla popisného 20. Do přístavku vedle jejího rodného domu, ve kterém na Moravě bydleli její prarodiče. A ve kterém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].