Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kafkova vdova Dora

Co se zájmu odborníků týče, je Franz Kafka světová jednička. Jen o Shakespearovi toho bylo napsáno víc. Jako by se tomu někdo tam nahoře trochu vysmíval, čas od času pohodí kafkologickým ohařům pár návnad. Například letos v létě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jediná žena... (Dora Diamantová) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jediná žena... (Dora Diamantová) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Co se zájmu odborníků týče, je Franz Kafka světová jednička. Jen o Shakespearovi toho bylo napsáno víc. Jako by se tomu někdo tam nahoře trochu vysmíval, čas od času pohodí kafkologickým ohařům pár návnad. Například letos v létě.

Počátkem června byl ve filatelistické aukci náhodou objeven vzkaz, který Kafka poslal před devadesáti lety potrubní poštou snoubence Julii Wohryzkové na Vinohrady. Měsíc nato zemřela v Izraeli, ve věku 101 let, bývalá milenka Maxe BrodaEsther Hoffeová, která po Brodově smrti v roce 1968 zdědila veškeré jeho „kafkovské“ dokumenty. Otevřela se tak cesta k dopisům a deníkům, které stará žena čtyřicet let žárlivě střežila ve svém vlhkém telavivském bytě plném psů a koček. Na počátku srpna proběhla médii další senzace: kontroverzní kafkolog James Hawls vynesl na světlo Kafkovu sbírku pornografických materiálů. Vzbouřená debata nad nimi probíhá dosud.

A ještě jeden objev možná visí ve vzduchu. Když letos v červnu přijela do Prahy Kathi Diamantová, autorka knihy Kafka’s Last love. The Mystery of Dora Diamant (Kafkova poslední láska. Tajemství Dory Diamantové; příbuznost mezi Kathi a Dorou není dokázána), měla jasný cíl: pokračovat odtud do Polska a pokusit se vypátrat osud několika Kafkových deníků a 35 dopisů, které Kafka napsal své poslední…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].