Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jaké zvuky mizí z Prahy

Vymírají zvuky kolem nás? Lze zvuk dnešních měst nějak zkulturnit? Dá nám práci vyrovnávat se s „novými zvuky“ v našem okolí? Od letošního jara do podzimu můžeme v Praze potkat individua plížící se s mikrofony – a podobnými otázkami v hlavě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zmáčkněte červené tlačítko – příště už to může znít jinak. - Autor: archiv Asociace Mlok • Autor: Respekt
Fotografie: Zmáčkněte červené tlačítko – příště už to může znít jinak. - Autor: archiv Asociace Mlok • Autor: Respekt

Vymírají zvuky kolem nás? Lze zvuk dnešních měst nějak zkulturnit? Dá nám práci vyrovnávat se s „novými zvuky“ v našem okolí? Od letošního jara do podzimu můžeme v Praze potkat individua plížící se s mikrofony – a podobnými otázkami v hlavě. Můžete se k nim přidat a zachytit váš zamilovaný zvuk do portrétu města, který vzniká za podpory německé spolkové kulturní nadace Relations e. V.

Za projektem stojí britský umělec Peter Cusack. Po Londýně či Pekingu se teď zaměřil i na Prahu. Akci, do které se veřejnost může zapojit prostřednictvím internetového portálu http://panto-graph.net/favouritesounds/, v Česku koordinuje teoretik Miloš Vojtěchovský.

Jak se dostal britský muzikant a zvukový umělec Peter Cusack k pražskému projektu?

Peter se věnuje problematice zvukového prostředí velkých měst už řadu let. Výsledkem jeho pravidelné relace v nezávislém londýnském rádiu Resonance FM (kde mu posluchači do studia volali, popisovali a přehrávali preference svého zvuku) je kompakt Vaše oblíbené zvuky Londýna. Podobný výzkum v následujících letech podnikl společně s místní komunitou v Chicagu nebo v Pekingu.

Dnes zkoumá v Londýně a Manchesteru ekonomické i sociální významy zvuku: jeho vliv na chování a myšlení obyvatel. Důraz na moderování zvuku a hlavně na technologie omezení hluku je totiž dnes v městském plánování…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].