Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Čert na zdi

Nevěřte tomu, že jde o lokální záležitost: od pádu berlínské zdi je to zřejmě nejdůležitější bod v moderních evropských dějinách. Moskva udala tón: „genocida“. Tak zní Putinovo obvinění. Při šedesátém výročí osvobození Osvětimi to slovo vyslovit nedokázal. Jemný Medveděv mluví o „Mnichově“, jako kdyby Gruzie se svými čtyři a půl milionu obyvatel byla reinkarnací třetí říše.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: André Gluksmann - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: André Gluksmann - Autor: Archiv • Autor: Respekt

André Gluksmann

(1937) je francouzský filozof a politolog. Řadí se mezi tzv. nové filozofy, kteří v 60. letech podporovali protestní hnutí a stavěli se proti komunistickým režimům ve východní Evropě. Je autorem knih Dostojevskij na Manhattanu, která reflektuje události 11. září, či Západ proti Západu (2003) a Une rage d’enfant (Dětský vztek, 2006).

Bernard-Henri Lévy

(1948) je filozof a jeden z nejvlivnějších francouzských intelektuálů. Česky vyšly jeho knihy Poslední dny Charlese Baudelaira (1997), Sartrovo století (2003) a Americká závrať (2006).Velkou pozornost vyvolala kniha Qui a tué Daniel Pearl? (Kdo zabil Daniela Pearla?), investigativní studie islamistického teroru v Pákistánu.

Nevěřte tomu, že jde o lokální záležitost: od pádu berlínské zdi je to zřejmě nejdůležitější bod v moderních evropských dějinách. Moskva udala tón: „genocida“. Tak zní Putinovo obvinění. Při šedesátém výročí osvobození Osvětimi to slovo vyslovit nedokázal. Jemný Medveděv mluví o „Mnichově“, jako kdyby Gruzie se svými čtyři a půl milionu obyvatel byla reinkarnací třetí říše.

Nebudeme podceňovat duševní kapacitu těchto dvou politiků. Proto si myslíme, že pod pláštěm pokryteckého pobouření ukrývají velký kyj. Kremelští poradci si zjevně opět přečetli klasiky totalitní propagandy: čím větší lež, tím lépe se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].