Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Audit Jana Macháčka

Vše spěje k tomu, že možná už v tomto týdnu schválí parlament změnu zákona, která umožní vydávání tzv. zelených karet. Návrh zákona je správný z mnoha důvodů. Záleží na tom, jaké má kdo priority. Pro ty, kteří staví nade vše právní stát, je podstatné, že jednoduchý návrh pomůže odbourat nebo alespoň výrazně umenšit černý trh.

Zelené karty – správná věc

20. 8. 2008 11.45 – Jan Macháček

Vše spěje k tomu, že možná už v tomto týdnu schválí parlament změnu zákona, která umožní vydávání tzv. zelených karet. Návrh zákona je správný z mnoha důvodů. Záleží na tom, jaké má kdo priority. Pro ty, kteří staví nade vše právní stát, je podstatné, že jednoduchý návrh pomůže odbourat nebo alespoň výrazně umenšit černý trh.

Pro ty, co se dívají na celostátní ekonomické zájmy, je důležité, že zahraniční dělníci budou platit daně z příjmu a sociální pojištění a budou tu nakupovat (tedy platit DPH a spotřební daň).

Amerika a Evropa jako na houpačce

22. 8. 2008 13.01 – Jan Macháček

Ještě před měsícem se to většině ekonomických analytiků zdálo jasné. Amerika se dostane do recese a dokonce možná do vleklého období stagflace, tedy hospodářské stagnace kombinované s vysokou inflací. A nebude za to moci pouze úvěrová a hypoteční krize a špatná rozpočtová politika vlády. Analytici kritizovali také politiku americké centrální banky. Ta podle kritiků pumpovala do ekonomiky příliš velké množství peněz a úvěrů, zachraňovala banky, které měly padnout, dosypávala peníze na bankovní trh, vůbec nevěnovala pozornost padajícímu dolaru a před inflací dávala přednost záchraně hospodářského růstu.

Ještě donedávna to vypadalo, že Evropská centrální banka (ECB) si počínala lépe. Také musela sypat peníze na mezibankovní trh, ale na rozdíl od Američanů nesnižovala úrokové míry. Euro zůstalo tvrdé a výkonnost důležitých německých exportérů se překvapivě nezhoršovala.

Peskuje prezident Klaus úplně všechny? Kdy se Čína stane největším světovým výrobcem? Proč by měli Američané začít spořit? Kdy přestaneme tolerovat úplatky? Na tyto a další otázky odpovídá každý všední den Audit Jana Macháčka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].