Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Měla by se Gruzie stát členem NATO?

Anketa na otázku členství Gruzie v Nato.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tatiana Anikinová - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Tatiana Anikinová - Autor: Archiv • Autor: Respekt

TATIANA ANIKINOVÁ

Petrohradská státní univerzita

Pevně věřím, že kdyby Gruzie byla členem NATO, nic takového, jako je současný konflikt na jižním Kavkaze, by se nestalo: Moskva by se nikdy neodvážila zaútočit na Gruzii a Gruzie by postupovala mnohem uvážlivěji vzhledem ke svým separatistickým územím. Zároveň bychom si však měli uvědomit realistický pohled na věc: rozhodnutí přizvat Gruzii – a také Ukrajinu – bude pro Alianci velmi těžké.

JIŘÍ PEHE

politolog

Gruzie by měla mít právo stát se členem NATO, pokud skutečně splní podmínky členství. To, že se nechala v reakci na ruské provokace vtáhnout do konfliktu v Jižní Osetii, ovšem vyhlídky na členství komplikuje. Pro NATO by bylo dost riskantní přijmout za člena zemi, která je kvůli výše zmíněnému konfliktu potenciálně velmi nestabilní a mohla by NATO zatáhnout do přímého střetu s Ruskem. Gruzie měla po bukurešťském summitu NATO dobré vyhlídky na členství, kdyby se rok nebo dva snažila, i navzdory ruským provokacím, být zdrojem regionální stability. Bohužel tento úkol nezvládla.

JAN KUBÁČEK

politolog

Pokud chce NATO, aby Gruzií procházel ropovod nezávislý na ruském vlivu, pak by mělo vstup Gruzie aktivně podporovat. Stanovit časový scénář, znásobit spolupráci s gruzínskými silami a vyjednat s Tbilisi vznik základny. Je to sice řešení ryze pragmatické, avšak v tomto neklidném regionu a na počátku „energeticky hladového století“ je to úvaha jediná dlouhodobě životaschopná. Ruským základnám a tím ruskému vlivu na území Gruzie je možné čelit jen vlastní garanční přítomností a plnohodnotným partnerstvím. Protože podle šíře kontroly surovinových zdrojů se bude nadále odvíjet i míra suverenity států.

FABRICE MARTIN PLICHTA

dopisovatel deníku Le Monde

Gruzie má samozřejmě právo chtít být členem NATO, aby si zajistila svou bezpečnost – a snad i pomáhala zajistit bezpečnost ostatních členských zemí. Na druhé straně, nikdo nemůže upřít Rusům pocit obklíčení, kdyby se Ukrajina a Gruzie staly členy Severoatlantické aliance. Rusko má od nepaměti dojem, že je obklíčené nepřátelskými národy. Dokud Moskva bude vnímat NATO jako ohrožení pro svou bezpečnost, dráždit ji přijetím těchto dvou zemí by určitě nepřispělo klidu v Evropě. Musí se vyřešit nejdříve antagonismus mezi Gruzií a Ruskem a současně stavět nový vztah mezi NATO a Moskvou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2008 pod titulkem Anketa: Měla by se Gruzie stát členem NATO?