Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Zachraňte Trosky

Spor, který se vleče už přes pět let podle všeho nyní vstupuje do závěrečné fáze. Teprve na jejím konci bude jasné, zda chráněnou oblast protne těsně pod zříceninou hradu Trosky nová dálnice.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vyroste tu most? - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Vyroste tu most? - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Kde končí logika, začíná korupce,“ poodhaluje svůj pohled Aleš Hoření ze Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj. „Nemůžeme sice prokázat konkrétní případy korupce, ale logika se tady prostě mnohdy vytrácí.“

Mluvíme o plánech na stavbu čtyřproudé rychlostní komunikace mezi Turnovem a Jičínem, známé jako R 35. O sporu, který se vleče už přes pět let a podle všeho nyní vstupuje do závěrečné fáze. Teprve na jejím konci bude jasné, zda chráněnou oblast protne těsně pod zříceninou hradu Trosky nová dálnice.

Někde tu bude

Už teď se dá sázet na to, že dálnice někde v okolí Českého ráje vznikne. Silnice R 35 se k němu blíží ze severozápadu a navazuje na východě. S tím jsou víceméně smířeni i její odpůrci. Jde o úsek plánované evropské tranzitní trasy a oni mají za to, že stavba se před chybějícím úsekem nezastaví. Prosazují tedy alespoň tzv. „jižní variantu“, mezi Mnichovým Hradištěm a Jičínem, která se vyhýbá nejcennějším oblastem Českého ráje a trasu prodlužuje o z celoevropského hlediska zanedbatelných patnáct kilometrů.

Jenže liberečtí krajští úředníci trvají na „severní variantě“, vedoucí přímo pod slavnými Troskami. Jižní varianta je podle nich nepřijatelná především proto, že zasahuje na území Středočeského kraje. „Kraj nemůže navrhovat trasu silnice mimo svoje území, takže pro nás z hlediska územního plánu ,jižní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].