Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zemanova partie

V sociální demokracii zavládla panika, Miloš Zeman jde po krku Jiřímu Paroubkovi. I když nedávné založení Sdružení přátel Miloše Zemana vzbuzuje při prvním poslechu spíše úsměv, jde o událost, která si zaslouží pozornost. Svědčí o tom fakt, že stoupenci Jiřího Paroubka okamžitě zahájili jednání, jak na situaci reagovat.

V sociální demokracii zavládla panika, Miloš Zeman jde po krku Jiřímu Paroubkovi. I když nedávné založení Sdružení přátel Miloše Zemana vzbuzuje při prvním poslechu spíše úsměv, jde o událost, která si zaslouží pozornost. Svědčí o tom fakt, že stoupenci Jiřího Paroubka okamžitě zahájili jednání, jak na situaci reagovat.

Volání po změně

Miloši Zemanovi a jeho týmu je třeba přiznat invenci. Nápad na založení sdružení není vůbec hloupý. I když je možné se ptát, proč někdo zakládá spolek na „šíření Zemanových myšlenek“, když je může velmi lehce šířit sám. Jak se ukázalo, média jsou stále hladová po jeho slovech – komu se poštěstí, aby se s ním vysílal rozhovor třikrát během jednoho dne ve veřejnoprávní televizi?

Dobré bylo i načasování zakládajícího dne – přišlo to ve chvíli, kdy vrcholila okurková sezona a jakékoli politické téma se hodilo.

Akce dobře zapadá i do současného trendu, který bychom mohli nazvat únava materiálu. Veřejnost ve všech průzkumech naznačuje, že není spokojená se stavem demokracie, chodem politických stran i kvalitami jednotlivých předáků. Tu a tam probleskuje nostalgie po krásných letech devadesátých, kdy se tu proháněli titáni – Havel, Zeman, Klaus, ale i třeba Lux, Dlouhý či Uhde. Jde o klasický efekt zapomínání na všechno špatné, kdy minulost zahaluje milosrdná lež. Jistě, ohlížet se ve zlobě nepřináší většinou nic dobrého, ale zapomínat může být také nebezpečné.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].